Älskande par

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Älskande par
Genre drama
Regissör Mai Zetterling
Producent Göran Lindgren, Rune Waldekranz
Manus Mai Zetterling, David Hughes
Skådespelare Harriet Andersson, Gunnel Lindblom, Gio Petré, Anita Björk
Fotograf Sven Nykvist
Produktionsbolag Sandrews
Premiär 1964
Speltid 118 minuter
Land Sverige
Språk svenska
IMDb

Älskande par är en filmatisering av Agnes von Krusenstjernas romansvit Fröknarna von Pahlen. Filmen utkom 1964 och regisserades av Mai Zetterling.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om tre kvinnor, som alla är gravida. Det är adelsfröken Angela von Pahlen, tjänsteflickan Agda Wising och arrendatorhustrun Adèle Holmström. Större delen av filmen är en tillbakablick på deras liv och under filmens gång skildras därmed tre olika uppväxtmiljöer.

Angela von Pahlen blir tidigt föräldralös och tas om hand av sin ogifta faster Petra. Hon uppfostras i en överklassmiljö, men när hon är i tonåren skickas hon i väg till en hushållsskola, där hon ska lära sig kvinnliga dygder. Hon möter kärleken i form av Thomas Meller, som hennes faster Petra en gång har varit förlovad med. Det är för övrigt med honom hon väntar barn. Agda Wising är fattig, men redan som liten drömde om hon om att leva lyxliv och äga fina saker. För att ändå få uppleva lite förfining stal hon ur fina affärer och hon har sedan tonårstiden sett män som ett medel för att uppnå högre status, bättre ekonomi och få leva lyxigare. Adèle Holmström är av adlig börd, född Silfverstjerna. När hon var liten dog hennes far, och han lämnade inte efter sig så mycket pengar, vilket har lett till att hon och hennes mor tvingas försörja sig genom att koka och sälja karameller.

I slutet av filmen föder både Agda och Angela sina barn, medan Adèle får ett dödfött barn.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Kommentar[redigera | redigera wikitext]

Älskande par är den femte av totalt sju delar i Agnes von Krusenstjernas romanserie - men filmen är baserad på hela serien

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]