Åshöjdens BK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Åshöjdens BK
Första framträdande Åshöjdens bollklubb (1967)
Sista framträdande Åshöjden i kvalet (1971)
Land  Sverige
Region Skåne
Typ Fotbollsklubb
Aktiv period 1900-talet
Skapare Max Lundgren

Åshöjdens BK är en fiktiv fotbollsklubb i en liten ort i nordvästra Skånes skogsbygder – förebilden för orten anses vara Åsljunga. Klubben skildras i en serie ungdomsböcker, skrivna av Max Lundgren. Den första boken kom ut 1967. Det gjordes också en TV-serie baserad på Lundgrens böcker som visades i SVT första gången 13 april-29 juni 1985.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Böckerna skildrar hur en före detta landslagsman i fotboll flyttar till en liten ort och som spelare men framför allt tränare lyfter det lokala fotbollslaget till oanade höjder, samtidigt som det lilla samhället får ett lyft när en ny stor väg ska dras genom Åshöjden. Fotboll blandas med affärsintressen och politik, samtidigt som ett flertal unga pojkar brottas med sin vardag. Viktiga personer i boken är Jorma Engmark, som berättar historien, dennes fosterbror Edward Engmark, "Blåbärskungen" (Jormas fosterfar och Edwards farfar), fotbollstränaren Bagarn Olsson, Ruben Svarte och den räddhågsne målvakten Hitte-Joel. Laget gick ända från de så kallade gärdsgårdsserierna till de högre serierna men förlorade kvalspelet till Allsvenskan i den sista boken. Ibland talar sportjournalister om verklighetens Åshöjdens BK när de skriver om klubbar, oftast ute på landsbygden, som på några få år går från lägre divisioner till högre, till exempel Ljungskile SK, Mjällby AIF, Dalkurd FF, Lindome GIF eller Rimbo HK.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Böckerna fick ett bra mottagande av såväl publik som kritiker. Inte minst på grund av att författaren Max Lundgrens budskap med böckerna var att det viktigaste med fotboll är gemenskapen lagkamrater emellan och solidaritet, inte att vinna.[källa behövs] För att visa detta lät Max Lundgren Åshöjdens BK förlora sista matchen i kvalserien till Allsvenskan, vilket betydde att de inte lyckades ta sig ända upp till den högsta serien.[2]

Böcker i serien[redigera | redigera wikitext]

Böckerna blev även tecknad serie i tidningen Buster.

Spelarna[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Pos Namn
1   MV Joel Hitte-Joel Olsson Captain sports.svg
16   MV Fille Eliasson
2   F Christoffer Söderqvist
3   F Sven Dubbel-sven Svensson
5   F Bagarn Olsson
13   F Sjunne Svensson
?   F Erik Ehn
Nr Land Pos Namn
4   MF Jorma Engmark - Heikku
6   MF Jan Kula Persson
10   MF Björn Backe
11   MF Lars Lillen Jönsson
12   MF Arne Christoffersson
9   A Edward Engmark
14   A Anders Sjögren
15   A Benny Olsson
Spelare som har slutat
  • Emil Hansson
  • Rudolf Andersson
  • Bengt Einarsson
  • Leif Nilsson
  • Storken Ek

TV-serie[redigera | redigera wikitext]

En svensk TV-serie med samma namn, baserad på böckerna om Åshöjdens BK och regisserad av Rune Formare, gjordes under 1980-talet; den spelades till stor del in i Klagshamn men även i Malmö och Köpenhamn. Serien hade bland annat Björn Nordqvist och Johan Hedenberg i rollerna, och sändes första gången 1985. Det faktum att några av skådespelarna var mycket äldre än de rollfigurer de skulle gestalta ledde till en viss kritik. Serien repriserades 1988 och släpptes 2007 på DVD och finns även att ses på Öppet Arkiv http://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/%C3%85sh%C3%B6jdens_BK/.

Rollista (i urval)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22%C3%85sh%C3%B6jdens+BK+%22+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 1 april 2011. 
  2. ^ Lundgren, Max (1973). Åshöjden i kvalet.. 11/13. tus. Stockholm: Bonniers

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]