Ögonpyrola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ögonpyrola
Moneses uniflora 300606a.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Ljungväxter
Ericaceae
Släkte Ögonpyrolasläktet
Moneses
Art Ögonpyrola
M. uniflora
Vetenskapligt namn
§ Moneses uniflora
Auktor (L.) A.Gray
Hitta fler artiklar om växter med

Ögonpyrola, (Moneses uniflora, tidigare Pyrola uniflora) även kallad ögonljus, har en ensam blomma med vidöppen, nästan platt krona. För att likväl täcka och skydda ståndarna, är blomman omstjälpt med insidan mot marken. Dess utsida är vänd uppåt, och som just denna följaktligen måste ombesörja blommans skyltning, är även foderbladen vita. En annan avvikelse från andra arter är fröhusets uppräta ställning.

Blomman har en mild, konvaljelik doft. Den är av ansenlig storlek i förhållande till örtståndet. Den växer ensligt i mossiga och skuggig granskog. Den har varken lysande färger och skarpa kontraster.

I de trakter av Skandinavien, där granen är sällsynt eller saknas, är även ögonpyrola sällsyntare, men växer då, liksom dess samarter, även i björkskog. I vissa fjälltrakter kan den överskrida trädgränsen. Arten har vegetativ förökning genom rotskott. Det tidigare namnet "ögonljus" (i Norrland även "ögonsjukegräs") kommer av att växten förr användes som huskur mot sjuka, rinnande ögon och även troddes kunna försköna ögonen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]