Öjebyn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Öjebyn omkring 1700

Öjebyn är en stadsdel i Piteå och kyrkbyn i Piteå socken.

Öjebyn ligger på den plats där staden Piteå först låg, innan den flyttades söderut till den plats där dess centrum nu ligger. Öjebyn utgör numera en del av tätorten Piteå.

I Öjebyn finns en kyrkstad med trästugor och en stenkyrka, Öjeby kyrka, med en klockstapel byggd under den senare medeltiden. Här finns såväl kommunal och kommersiell service.

Utöver grundskolor finns i Öjebyn Grans naturbruksgymnasium och Framnäs folkhögskola.

I Öjebyn finns världens enda Paltzeria. Där serveras olika varianter av pitepalt, bygdens kulinariska specialitet. I Öjebyn ligger också SLU:s nordligaste försöksgård.

Solanderparken

Solanderparken ligger i Öjebyn och invigdes den 1 juli 2000 av biologen Peder Ljungqvist. Parken är uppförd för att hedra minnet av ortens son Daniel Solander, som föddes i Kaplansgården, som låg alldeles intill den plats där parken nu är uppförd. Parken ligger i kyrkstadsområdet i centrala Öjebyn. Den cirka 2000 kvadratmeter stora parken är formgiven av landskapsarkitekten Irma Johansson-Öberg. I parken finns monumentet "Solanders stenar" uppfört. Monumentet består av ett vågformat stenblock (hämtat ur den lokala berggrunden) med en jordglob och symboliserar Solanders resor på världshaven. Monumentet är utformat av konstnären Sture Berglund i samarbete med stenhuggaren Sven-Erik Bryggman.

Öjebyns invånare berättar alltid om sin by med stolthet, speciellt när deras idrotts förening ÖIF kommer på tal. ÖIF:s fotbolls a-lag spelar i division 4 södra norrbotten. Säsongen 2013 hamnade laget på en hedersvärd tredje plats i serien, målet 2014 är att vinna serien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]