Örnäset

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 65°34′50″N 22°12′0″Ö / 65.58056°N 22.20000°Ö / 65.58056; 22.20000
Örnäset
Bostadsområde
Örnäset Luleå
Örnäset Luleå
Land  Sverige
Landskap Norrbotten
Län Norrbottens län
Kommun Luleå kommun
Församling Luleå domkyrkoförsamling
Koordinater 65°34′50″N 22°12′0″Ö / 65.58056°N 22.20000°Ö / 65.58056; 22.20000
Folkmängd 2 855 (2008)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Örnäsets läge i Norrbottens län
Red pog.svg
Örnäsets läge i Norrbottens län

Örnäset är en stadsdel i Luleå i Luleå kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Örnäset ligger på Hertsön och tillhörde byn med samma namn, i Nederluleå socken. Halvön mellan Bredviken och Svartöviken (även kallad Aronstorpsviken) har gått under fler namn, bland annat Lövskatan och Orrnäset. Området blev en del av Luleå stad 1933, samtidigt med Skurholmsstaden.

1949 antogs stadsplanen för den nya stadsdelen Örnäset. Behovet av bostäder var stort efter att Norrbottens Järnverk hade öppnat 1943, och Örnäset planerades som Luleås första större bostadsområde av modernistiskt snitt. Särskilt centrumanläggningen följde de senaste modena, med flera gågator, något som hade introducerats i Stockholmsförorten Hökarängen några år tidigare.

I samband med utbyggnaden under 1950-talet fyllde man igen de sista resterna av sundet mellan Hertsön och Svartön, som låg ungefär där Svartövägen går idag. De två kvarter av äldre bebyggelse i Skurholmen som låg söder om Lövskärsgatan (nuvarande Hertsövägen) revs och kom att ingå i Örnäset.

1959 införlivades Bredviken i Luleå stad. Söder om Hertsövägen byggdes ett antal villakvarter som kom att räknas till Örnäset. Öster om dessa ligger Örnäsets kyrkogård, som dock räknas till stadsdelen Hertsön.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Största delen av Örnäset består av hyresrätter ägda av allmännyttiga Lulebo , det finns även två stora bostadsrättsföreningarKrongårdsringen och Hällbruksgatan.
I norra och södra Örnäset finns också en del villabebyggelse.
I september 2011 togs ägarskap samt förvaltning av kvarteret "Trumman" på Södra Örnäset (Adress : Edeforsgatan 18-86 och Metargränd 15-41) över av Svenska Bostadsfonden från Lulebo.
Totalt 382 st lägenheter ingick i köpet lägenhterna förblir hyresrätter.

Service[redigera | redigera wikitext]

I stadsdelens norra del ligger Örnäsets centrum, Luleås första stadsdelscentrum. Centrumet tjänar stadsdelen Örnäset och kringliggande stadsdelar (Svartöstaden, Lövskatan, Bredviken och Skurholmen) med en stormarknad (Coop Forum) och ett flertal mindre butiker, restauranger och serviceföretag. Tidigare fanns även ett systembolag i centrum men detta stängdes till många Örnäsbors lättnad eftersom det bidrog till en del busliv.

I den norra delen finns även Rödkallens fd äldreboende , drivs ej som äldreboende i kommunens regi längre from 2012

Örnäsets kyrka strax norr om centrum stod klar 1963.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

I den norra delen av bostadsområdet på platsen för Örnäsets fd korpcenter byggdes den närliggande parkeringsplatsen vid Korpcentra 2008 om till skatepark, det anlades även en dirttrack för BMX/dirtbikeåkning i direkt anslutning till korpcentrat. Flyttningen av skateboardramperna och dirttracken till Örnäsets korpcentra var en första etapp i projektet att skapa ett aktivitetscenter på Örnäsets korpcentra.

Detta projekt startade fritidsförvaltningen tillsammans med tekniska förvaltningens avdelning park & natur sommaren 2009.
Boule- och extremsporthallen ligger på bostadsområdet Örnäset på Klyvargatan 3 och den invigdes den 4 september 2010.
Hallen är ca 2700 m² stor och delvis i två plan, den innehåller en boulehall med tio boulebanor och en extremsporthall för skateboard, bmx, inlines, kickbike mm.
Hallen drivs av föreningarna Luleå Bouleklubb och Luleå Extremsport.
Utanför hallen finns en allaktivitetspark med bland annat boulebanor, en multisportarena, en streetbasketplan och Sveriges nordligaste skateboardpark helt i betong, den s.k. "Steel Park" (utomhusbana för skateboard, bmx-cykel, kickbike mm).

Ett tempererat utomhusbad Aronsbadet som stod klart 1986 finns i områdets södra del samt en idrottsanläggning bestående av fotbollsplan med gräsunderlag.

Skolor[redigera | redigera wikitext]

  • (Norra) Örnässkolan - klass 0-6 är för lokal upptagning medan klass 7-9 även samlar barn från kringliggande områden.
  • (Södra) Örnässkolan är numera nedlagd och inrymmer idag diverse kommunala verksamheter.
  • Årans daghem finns i den södra delen av Örnäset.

Föreningar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]