Örnen (TV-serie)

Från Wikipedia
Örnen
OriginaltitelØrnen: En krimi-odyssé
GenreDramaserie, kriminalfilm
Skapad avMai Brostrøm, Peter Thorsboe
RegissörJørn Faurschou, Jannik Johansen, Niels Arden Oplev, Martin Schmidt, Søren Kragh-Jacobsen
ManusMai Brostrøm, Peter Thorsboe
MedverkandeJens Albinus, Ghita Nørby, Susan Olsen
MusikJacob Groth
Antal avsnitt8 st 2004, 8 st 2005, 8 st 2006
Längd (per avsnitt)24 x 58 min.
LandDanmark Danmark
SpråkDanska, svenska, norska, ryska, engelska, albanska, tyska, franska, isländska, swahili
Produktion
ProduktionsbolagDR, NRK, SVT, RÚV, ZDF
ProducentSven Clausen, Michael Bille Frandsen
Sändning
OriginalkanalDanmarks Radio[1]
Originalvisning2004, 2005 och 2006
Officiell webbplats
IMDb

Örnen är en dansk TV-serie från 2004–2006 med DR som huvudproducent, vilken sändes i Sverige från hösten 2005. Serien är bland annat Emmybelönad. Den skrevs av Mai Brostrøm och Peter Thorsboe som den mittersta delen i deras kriminaltrilogi som inleddes med Mordkommissionen (2000–2004) och avslutades med Livvakterna (2009–2010).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hallgrim Ørn "Örnen" Hallgrimsson (Jens Albinus) arbetar för Rigspolitiets Særlige Afdeling som ägnar sig åt att lösa transnationell brottslighet. Förutom den yttre dramatiken med spaning, skottlossning och bomber finns även en inre dramatik. Örnen hade en traumatisk barndom på Island och har ett komplicerat kärleksliv med ofta flera kvinnor samtidigt.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

TV-serien är en samproduktion mellan danska DR och Norsk Rikskringkastning, Sveriges Television, isländska Ríkísútvarpið samt tyska ZDF och ZDF Enterprises. Huvuddelen av handlingen är förlagd till Köpenhamn och Danmark, men mycket av handlingen sker även i de länder vars tv-bolag står som medproducenter. Exempelvis har huvudpersonen givits isländskt påbrå och flera avsnitt har delvis utspelat sig i Norge, Sverige och Tyskland. Även flera av skådespelarna kommer från de samproducerande länderna. Ørnens far spelas till exempel - på säregen, hemkokt isländska - av Hans Alfredson.

Efter att det elfte avsnittet visats i SVT1 i januari 2006 skrev Jens Christian Brandt, en journalist som arbetade för Expressen och Judisk Krönika, en krönika där han anklagade serien för att vara antisemitisk. Avsnittet handlade till stor del om rollfiguren Benjamin Stern (Shanti Roney) som bland annat ägnade sig åt barnpornografi och utpressning. Då karaktären Stern var israel menade Brandt i sin krönika att det fanns likheter mellan händelserna i serien och "antisemitiska klichéer". Han gav även upphov till konspirationsteorier om att karaktären i fråga medvetet givits namnet "Stern" för att väcka associationer till terrororganisationen Lehi, även pejorativt benämnd Sternligan. Brandt tyckte det var "obegripligt" att SVT sände programmet och att de "betalat för att stå som samproducent till populistbroilern".[2] Brandts angrepp väckte emellertid föga gehör inom svenska (eller danska) media.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: nederländskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ Krönikan i fråga: Judarna igen Expressen, 24 januari 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]