Östgöta nation, Lund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Östgöta Nation
Ostgota nation lund 080508.jpg
     
Latinskt namn Natio Ostrogothica
Tidigast omnämnd 1668
Inspektor Henrik Norinder
Antal medlemmar 2500
Adress Adelgatan 4
223 50 Lund
Webbplats http://www.ostgota.nu
Lunds Universitets sigill litet.gif
Studentnationer vid
Lunds universitet
Östgöta · Västgöta · Smålands · Lunds · Malmö · Helsingborgs-Landskrona · Sydskånska · Kristianstads · Blekingska · Göteborgs · Hallands · Kalmar · Wermlands

Östgöta Nation, en av tretton nationer vid Lunds universitet.

Östgöta Nation grundades 1668 och är den äldsta samt mest centrala av de tolv (sedan Smålands uttåg) studentnationerna i Lund. Nationerna verkar som en social samlingspunkt för Lunds studenter. Ett brett spektrum av aktiviteter erbjuds, från nattklubbsverksamhet, till matservering och kulturutskott.

Nationens första medlem hette Seved Rinman och var förmodligen en del av försvenskningen av Skåne. Under perioden 1768 fram till 1798 var Östgöta tillsammans med Västgöta nation och Kalmar nation förenade i den Götiska nationen. År 2013 är nationen Lunds andra största och nationen är känd för sin mat och sina nattklubbar. Nationen har alla lördagar en klubb vid namn Sunset och utvalda torsdagar har man tagit tillbaka det populära torsdagskonceptet Downtown. Jonas Sennerstig är Qurator för nationen under 2014, tillsammans med Proqurator Marcus Lundström, Proqurator Ekonomi Karin Ehrlinder samt Notarie Jessica Malmehed

Nationstidningen heter Ostroskopet.

Nationshus[redigera | redigera wikitext]

Östgöta Nation hade som så många andra nationer efter andra världskriget stora problem med lokalbrist. För att avhjälpa denna sökte man i slutet av 1940-talet med ljus och lykta efter ett nytt läge. Man köpte år 1952 ett svårt förfallet hus som låg intill Kulturen, rev huset och byggde upp en kopia av det gamla huset men med modern teknik och med nytt material. Huset invigdes 1959 och innehåller förutom 33 studentbostäder med pentry nationens expedition och festlokal i källaren. Inspector emeritus Lars Söderström fanns med redan vid invigningen och finns ännu kvar på nationens alla stora fester. Inspector är Henrik Norinder - adjunkt vid Juridicum samt en av Lunds populäraste föreläsare. ProInspector heter Lotta Gröhn.

Kör[redigera | redigera wikitext]

Ostrochorus, grundad 1982, är Östgöta Nations kör. Kören är en blandad kör och räknar drygt 40 sångare. Kören är internationellt erkänd och uppträder inte sällan tillsammans med Sångripen från Östgöta nation, Uppsala.

Vännationer[redigera | redigera wikitext]

Bemärkta äldre kuratorer[redigera | redigera wikitext]

  • Johan Corylander (1707-1775), skald, professor och universitetsbibliotekarie i Lund. Kurator 1735-1739.

Quratorer sedan kårboligatoriets fall[redigera | redigera wikitext]

Inspektorer[redigera | redigera wikitext]

Nationens nuvarande inspektor är Henrik Norinder, adjunkt i EU-rätt vid Lunds universitet


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]