Östra Ukraina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den icke-erkända konfederation av icke-erkända stater som skapades 2014, se Federala staten Nya Ryssland.
Ukraina har en stor ryskspråkig befolkning i öster och söder/sydöst. Det motsvarar de ljusare områdena på kartan. Siffrorna är för andelen med ukrainska som modersmål vid folkräkningen 2001.
Den mörkblåa färgen representerar östra Ukraina

Östra Ukraina (ukrainska: Східна Україна, Schidna Ukrajina) inkluderar i allmänhet oblast Luhansk och Donetsk. Området präglas av tung industri. Av de boende är det en hög andel rysktalande. Området brukar benämnas Donbass (Donbas), som är en industriregion kring städerna Donetsk och Luhansk. Den största floden i området är Donets[1].

Politik[redigera | redigera wikitext]

I östra Ukraina bor det fler rysktalande än i övriga landet. Den ortodoxa tron är mest representerad i östra Ukraina.[2]

De proryska protesterna omvandlades under april och maj 2014 till regelrätta ockupationer av större delar av Donetsk och Luhansk oblast. Där har man utropat separatistiska republiker (Folkrepubliken Donetsk respektive Folkrepubliken Lugansk senare skapades Federala staten Nya Ryssland) och genomfört "folkomröstningar" (11 maj), och i både Luhansk och Donetsk län har den ukrainska säkerhetsapparaten (polis etc) kollapsat. Sedan juni 2014 pågår det strider mellan Ukrainas militära styrkor och beväpnade grupper från de separatistiska republikerna, bland annat runt grannstäderna Slovjansk (se Slaget om Slovjansk) och Kramatorsk. I Mariupol vid Azovska sjön har företagsledaren Rinat Achmetov organiserat lokala garden för att återupprätta ordningen. Presidentvalet i Ukraina 2014 den 25 maj kunde på grund av oroligheterna inte genomföras i större delen av de två län; Mariupol med omnejd var ett av de få undantagen.

De nya och ensidigt utlysta republikerna har inte lyckats etablera full kontroll över sina territorier och är sedan april 2014 inblandade i strider mot ukrainska säkerhetsstyrkor och delar av Ukrainas armé som vill återföra regionerna under nationell kontroll.[3] I slutet av juni 2014 kontrollerar folkrepublikerna cirka hälften av de respektive oblastens territorium, medan Ukraina är i kontroll över resten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Volodymyr Kubijovyč: "Donets River". Encyclopediaofukraine.com. Läst 6 mars 2014. (engelska)
  2. ^ Politikerkäbbel tröttar ut ukrainska väljare SVT Publicerad 4 oktober 2007
  3. ^ "Ukraine in maps: How the crisis spread". bbc.com, 2014-05-09. Läst 26 juni 2014. (engelska)