Övergångsrit

Från Wikipedia
Version från den 8 januari 2018 kl. 17.39 av 89.107.221.228 (Diskussion) (stavning)
Pojkar från klanen Yao i Malawi under en övergångsrit.

En övergångsrit är en rit som markerar en persons övergång från ett stadium i livet till ett annat. Övergångsriter brukar sammanfalla med familjehögtider. Riterna brukar åtföljas av en fest såsom dopfest, konfirmationsfest och bröllop. Ibland får den inblandade ett (nytt) namn i och med riten; vid dop eller giftermål. Vid riten får den aktuella personen inte sällan gå igenom en prövning, som vid möhippor eller svensexor.

I nästan alla kulturer på jorden finns följande typer av övergångsrit:

Övergångsritualer behöver inte nödvändigtvis vara av religiös natur. Inom vetenskaper som exempelvis etnologi och sociologi används begreppet ofta för att beskriva små övergångar i vardagslivet, exempelvis mellan arbetstid och fritid. Afterwork-traditionen är att bra exempel på en aktivitet som har en symbolisk funktion, även om vi kanske inte uppfattar den som en ritual.

Övergångsrit kan också kallas Initiationsceremoni, initiationsrit, rite de passage eller passagerit.

Begreppet initiation används även för att beteckna den psykologiska strukturförvandling som möjliggörs eller tydliggörs av invigningsriterna i de gamla mysterieskolorna, och även i dagens esoteriska ordenssällskap.

1909 publicerade den franske folkloristen Arnold van Gennep boken Les rites de passage. I den hävdade han att initiationsriter består av tre faser, en separationsfas, en liminalfas (också kallad övergångsfas) och en inkorporeringsfas.[1]

Religiösa eller civila övergångsriter

Kristna övergångsriter

Judiska övergångsriter

Zoroastriska övergångsriter

Icke-religiösa övergångsriter

Referenser

  1. ^ Steinsland, Gro (2007). Fornnordisk religion. Stockholm: Natur & Kultur. sid. 287. ISBN 978-91-27-11429-6