Świnoujście

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 53°54′28″N 14°14′15″Ö / 53.90778°N 14.23750°Ö / 53.90778; 14.23750
Świnoujście
Swinemünde
Stad
Świnoujście skyline.
Świnoujście skyline.
Swinoujscie Flaga.PNG
POL Świnoujście COA 1.svg
Land  Polen
Vojvodskap Västpommerns vojvodskap
Area 197,3 km²
Folkmängd 41 257 (2007)
Befolkningstäthet 209 invånare/km²
Riktnummer (+48) (0)91
Nummerplåtar ZSW
Świnoujścies läge i Polen.
Red pog.svg
Świnoujścies läge i Polen.
Webbplats: http://www.swinoujscie.pl/

Świnoujście (/ˈɕfinɔˈujɕʨɛ/ ); tyska: Swinemünde, är en hamnstad med 41 257 invånare på ön Usedom (polska: Uznam) i nordvästra Polen, nära gränsen till Tyskland. Świnoujście har livlig sjöfart till framförallt Sverige, med bland annat passagerartrafik till Ystad. Det går även färjor till Köpenhamn och till RønneBornholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Świnoujście var fram till 1945 en tysk stad. Gustav II Adolf landsteg med 12 000 soldater på ön Usedom i juni 1630, och staden tillhörde en period Svenska Pommern. I många år har staden varit en militärbas. Sedan 1863 hade staden varit en sjöfästning med fyra självständiga fort. Idag tillhör de stadens turistattraktioner: Fortet "Ängeln" – påminner om Castel Sant'Angelo i Rom – Västra fortet, Östra fortet "Gerhard". Bland andra sevärdheter finns "Väderkvarnen" - navigationsmärke vid hamnens inlopp, pirar (18181823), Kristi Konungens kyrka, fiskerimuseet, m.m.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Świnoujście är den enda staden i Polen som ligger på öar avskurna från fastlandet med Östersjöns, Szczecinbuktens och Swinasundets vatten. Stadens liv är koncentrerat till de tre största öarna: Uznam, Wolin och Karsibór. De övriga 41 öarna är populära turistmål för sin natur, fauna, flora och landskap, och nås via båt, segelbåt eller kanot. Det finns inte någon bro mellan Uznam och Wolin, utan endast en färja, på grund av fartygstrafiken på floden. Färjorna till Skandinavien går från Wolin-sidan (östsidan) av floden, med broförbindelse till Polens fastland.

Turism och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Świnoujście har Polens bredaste badstrand, 5 km lång och 70 meter bred. En strandpromenad och sanddyner separerar badstranden från staden. På promenaden och i närheten finns det dussintals caféer, barer, restauranger, ölpubar, stekhus och rökerier som är öppna dygnet runt. Staden har varit kurort sedan mitten på 1800-talet. Till Świnoujście anordnas sparesor. Många turister besöker även kurorten, med behandling mot dålig blodcirkulation, luftvägssjukdomar, endokrinologiska, hjärt- och kärlsjukdomar, hudsjukdomar samt reumatiska sjukdomar. Kurorten ägnar sig även åt fetmabehandling. Det finns sjukgymnaster och kinesitterapeutiska behandlingar, salta bad, gyttjebad, kryoterapi (kylbehandling) samt kosmetiska behandlingar. Det milda havsklimatet, skogarna och parken bidrar till turistnäringen.

Längs gränsen till Tyskland finns en populär marknad. På den tyska sidan finns en begravningsplats med minnesmärke över de cirka 20 000 tyska flyktingar och marinsoldater som omkom i dåvarande Swinemünde under ett amerikanskt bombangrepp i mars 1945.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]