1734 års lag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Finskt frimärke utgivet till 250-årsminnet av 1734 års lag.

1734 års lag är den nu gällande lagen i Sverige och Finland. Den är den senaste fullständiga lagrevisionen och den ersatte de medeltida lagarna Kristofers landslag och stadslagen. Efter att 1734 års lag antagits av riksdagen stadfästes den av konungen 23 januari 1736 varefter den trädde i kraft den 1 september 1736. Det var slutresultatet av ett omfattande juridiskt reformarbete som inletts under stormaktstiden och sedan fördröjts kraftigt bland annat på grund av det stora nordiska kriget. Översättningen till finska, vilken utfördes av Samuel Forseen, avslutades redan 1738, men publicerades först 1759.

Lagen är den nu gällande lagen i både Sverige och Finland i den bemärkelsen att det är den senaste fullständiga lagrevisionen. Annorlunda uttryckt är nu gällande lag 1734 års lag med ändringar till dags dato. Det mesta av 1734 års lag har dock ersatts genom senare lagstiftning, men delar av de ursprungliga handels- och byggningabalkarna var år 2012 fortfarande gällande rätt i både Sverige och Finland. I Finland var även 1734 års rättegångsbalk i kraft, även om den i praktiken hade förändrats i grunden genom successiva justeringar, medan den i Sverige hade ersatts med en ny rättegångsbalk 1948.[1]

I 1734 års lag bevarades det medeltida begreppet balk som benämning på ett större avsnitt i lagen. Det fanns nio balkar: giftermålsbalken, ärvdabalken, jordabalken, byggningabalken, handelsbalken, missgärningsbalken, straffbalken, utsökningsbalken samt rättegångsbalken. En av dem som låg bakom stora delar av lagen var Gustaf Cronhielm.

Särskilt i Sverige men även i Finland har traditionen att kalla större och centrala lagar för balkar upprätthållits. Detta har ingen strikt juridisk betydelse men markerar att dessa lagar, även om de inte är grundlagar, är att betrakta som särskilt centrala. I Sverige heter exempelvis den centrala miljölagstiftningen miljöbalken, och den centrala lagstiftningen om fastigheter, arrende och hyra heter alltjämt jordabalken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”lagen.nu/1942:740”. https://lagen.nu/1942:740. Läst 1012-12-10. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]