2000 AD

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

2000 AD är en brittisk science fiction-orienterad serietidning.

Tidningen är en serieantologi och innehåller ett flertal serier, och har givit upphov till mer än en ny generation av serietecknare med varierande tecknarstilar. En av tidningens mest kända seriefigurer är Judge Dredd, skapad av John Wagner, Pat Mills och tecknaren Carlos Ezquerra - samtliga ännu aktiva på tidningen och dess systerpublikation, Judge Dredd Megazine.

Tidningen publicerades för första gången av IPC Magazines 1977, daterad 26 februari. IPC, senare Fleetway, fortsatte fram publiceringen fram till 1999 då Rebellion Developments tog över. Tack vare utgivningstakten med ett nummer per vecka är serietidningen en av få som getts ut med över 1 500 nummer.

2000 AD har varit en framgångsrik plattform för att få den amerikanska serietidningsmarknaden att få upp ögonen för brittiska serietalanger, och har även legat som grund till flera filmer. I motsats till tidigare serietidningar baserades 2000 AD på ett sexsidigt serieformat. Det gav författarna större möjlighet att utveckla karaktärerna och tecknarna större utrymme att designa layout.

Populära karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Populära karaktärer från serietidningen är bland andra:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]