Abandonware

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Abandonware, "övergiven programvara", är proprietär programvara som i praktiken saknar upphovsrättsligt skydd. Vanligen är det program som är så föråldrade, eller vars versioner är så gamla, att programmen inte säljs längre och upphovsrättsinnehavaren inte bryr sig om att skydda sin upphovsrätt. Detta gör att programmen befinner sig i en upphovsrättslig gråzon.

Typer av Abandonware[redigera | redigera wikitext]

Termen "abandonware" är bred och täcker många typer av gammal mjukvara.

Kommersiell mjukvara som ej längre stöds, men som fortfarande ägs av ett företag
Tillgängligheten till mjukvaran beror på företagets attityd mot mjukvaran. I många fall så ägs mjukvarurättigheterna av företag av som inte skapade det, eller som inte är medvetna om sitt ägarskap. Vissa företag, som t.ex. Borland gör eller gjorde en del mjukvara tillgänglig på nätet[1], i form av freeware. Andra gör inte gamla versioner till gratisprogram och tillåter inte folk att kopiera mjukvaran.
Kommersiell mjukvara som ägs av ett företag som ej längre existerar
Ingen kan då skydda programvaran. Rättigheterna kan inte längre köpas.
Shareware vars skapare fortfarande gör det tillgängligt
Öppen källkod och gratisprogram som blivit övergiven

Respons på Abandonware[redigera | redigera wikitext]

webben har det uppstått en rörelse som ser som sin uppgift att bevara gamla program, främst datorspel, till eftervärlden och att göra dem allmänt tillgängliga[2]. Tekniskt sett är det olagligt och att jämställa med piratkopiering, men eftersom ingen längre hävdar upphovsrätten till programmen så kan verksamheten fortgå. De flesta abandonware-webbplatser menar också att de tar bort de upplagda programmen från sina arkiv om upphovsrättsinnehavaren begär det.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”CDN » Museum”. Arkiverad från originalet den 20 Oktober 2007. http://web.archive.org/web/20071026020617/http://dn.codegear.com/museum/. Läst 28 September 2014. 
  2. ^ Abandonware i Open Directory

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]