Abandonware

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Definition[redigera | redigera wikitext]

Abandonware, "övergiven programvara" är proprietär programvara som i praktiken saknar upphovsrättsligt skydd. Vanligen är det program som är så föråldrade, eller vars versioner är så gamla, att programmen inte säljs längre och upphovsrättsinnehavaren inte bryr sig om att skydda sin upphovsrätt. Detta gör att programmen befinner sig i en upphovsrättslig gråzon.

Typer av Abandonware[redigera | redigera wikitext]

Termen Abandonware är bred och täcker många typer av gammal mjukvara.

Kommersiell mjukvara som ej längre stöds, men som fortfarande ägs av ett företag
Tillgängligheten till mjukvara beror på företagets attityd mot mjukvaran. I många fall så ägs mjukvarurättigheterna av företag av som inte skapade det, eller så är de inte medvetna om sitt ägarskap.
Kommersiell mjukvara som ägs av ett företag som ej längre existerar
Ingen kan då skydda programvaran. Rättigheterna kan inte längre köpas.


Respons till Abandonware[redigera | redigera wikitext]

webben har det uppstått en rörelse som ser som sin uppgift att bevara gamla program, främst datorspel, till eftervärlden och att göra dem allmänt tillgängliga. Tekniskt sett är det olagligt och att jämställa med piratkopiering, men eftersom ingen längre hävdar upphovsrätten till programmen så kan verksamheten fortgå. De flesta abandonware-webbplatser menar också att de tar bort de upplagda programmen från sina arkiv om upphovsrättsinnehavaren begär det.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]