Abbamuseet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abbamuseet
ABBA the Museum, winter 2014 01.JPG
Abbamuseet på Djurgården.
Information
Etablerat 7 maj 2013
Plats Stockholm,  Sverige
Typ Musikmuseum

Koordinater: 59°19′30″N 18°5′47″Ö / 59.32500°N 18.09639°Ö / 59.32500; 18.09639 Abbamuseet (formellt engelska: ABBA the Museum) är ett museum över musikgruppen Abba och är huvudattraktionen i Swedish Music Hall of FameDjurgården i Stockholm. Museet öppnade den 7 maj 2013.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Planerna för ABBA the Museum lanseras av Ewa Wigenheim-Westman och Ulf Westman den 28 november 2006.

Projektet för Abbamuseet grundades 2006 av makarna Ewa Wigenheim och Ulf Westman. Planen var först att öppna ett museum i Stora TullhusetStadsgården under 2009 (nuvarande Fotografiska). Museiverksamheten kom istället först att visas på en turné under en ny ägarstruktur efter att paret Wigenheim Westman lämnat projektet. Det nya projektnamnet blev Abbaworld, som hade premiär i London i januari 2010. Utställningen gick sen till Melbourne och Sydney i Australien, vidare till Ungern och Tjeckien innan den blev permanent i Stockholm.

Bygglovsansökan för att uppföra ett permanent Abbamuseum på platsen för den tidigare Lindgården ingavs av Parks & Resorts Scandinavia, som även driver Gröna Lund, med planering att museet skulle byggas tillsammans med nya nöjesattraktioner på den plats som nu är Gröna Lunds parkeringsplats på Djurgården.[2] Byggnaden ritades av Johan Celsing Arkitektkontor[3]

Museet har varit öppet sedan 7 maj 2013 och besökts av drygt 350 000 turister,[när?] varav mer än 50 procent är från andra länder än Sverige.

Attraktioner och utställningar[redigera | redigera wikitext]

Entré och fotovägg

På museet kan man besöka Polarstudion, där Abba spelade in låtar. Det finns ett piano som är sammankopplat med ett piano i Benny Anderssons studio. När Andersson spelar i sin studio så börjar museets piano att självspela. På museet finns även en samling originalföremål från segern i Eurovision Song Contest 1974 och vidare genom gruppens hela karriär.

En röd gammaldags telefon på museet kan börja ringa och enbart Abba-medlemmarna har telefonnumret till den. Via en audioguide kan besökarna lyssna till Abbas berättelser och minnen från karriären. Manuset till ljudguiden är specialskrivet av Catherine Johnson, manusförfattare till musikalfilmen Mamma Mia. Det går att ta del av helikoptern på omslaget till albumet Arrival.

Besökarna kan titta på musikvideor, scenkläder och guldskivor, se på Gunnar Ulvaeus originalpressklipp, dansa på ett blinkande discogolv och gästa Stikkan Andersons kontor i Stockholm. Det går även att uppleva Viggsö där många av Abbas låtar kom till och Folkets Park 1966 där Benny Andersson och Björn Ulvaeus först möttes. Dessutom finns det en stor interaktiv del i utställningen där allt man gör kan laddas hem till ens egen dator via streckkoden på biljetten.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Abbamuseet marknadsför sig på Stockholm Arlanda Airport.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ABBA The Museum”. http://www.abbathemuseum.com/. 
  2. ^ Abbamuseum byggs intill nöjesfältet Dagens Nyheter, 15 december 2008
  3. ^ Johan Celsing Arkitektkontor

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]