Abbamuseet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abbamuseet
ABBA Museum 2014.jpg
Entrén till Abbamuseet och Swedish Music Hall of Fame.
Information
Etablerat 7 maj 2013
Plats Stockholm,  Sverige
Typ Musikmuseum
Björn Ulvaeus vid öppnandet av Abbamuseet 2013.

Koordinater: 59°19′30″N 18°5′47″Ö / 59.32500°N 18.09639°Ö / 59.32500; 18.09639 Abbamuseet (formellt engelska: ABBA the Museum) är ett museum över musikgruppen Abba beläget i kvarteret Konsthallen vid Djurgårdsvägen 68 på Djurgården i Stockholm. Museet är huvudattraktionen i Swedish Music Hall of Fame som finns på samma adress. Byggnaden, som till största del upptas av Melody Hotel ritades av Johan Celsing Arkitektkontor öppnade på våren 2013.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ewa Wigenheim-Westman och Ulf Westman 2006 med Abba-dockorna Agnetha och Anni-Frid.

Projektet för Abbamuseet startades år 2006 av makarna Ewa Wigenheim och Ulf Westman. Planen var först att öppna ett museum i Stora TullhusetStadsgården under 2009 (nuvarande Fotografiska). Museiverksamheten kom istället först att visas på en turné under en ny ägarstruktur efter att paret Wigenheim Westman lämnat projektet. Det nya projektnamnet blev Abbaworld, som hade premiär i London i januari 2010. Utställningen gick sen till Melbourne och Sydney i Australien, vidare till Ungern och Tjeckien innan den blev permanent i Stockholm.

Byggnad[redigera | redigera wikitext]

Bygglovsansökan för att uppföra ett permanent Abbamuseum på platsen för den tidigare sommarrestaurangen Lindgården ingavs av Parks & Resorts Scandinavia, som även driver Gröna Lund. Planen var att museet skulle byggas tillsammans med nya nöjesattraktioner på den plats som nu är Gröna Lunds parkeringsplats.[2]

En tidigare detaljplan överprövades av länsstyrelsen som anförde i sitt beslut att det är av "särskild betydelse att en ny byggnad harmonierar med helhetsmiljön, annars riskeras att befintlig kulturhistoriskt värdefull miljö kan komma att skadas". Nuvarande detaljplan som innebar att den planerade byggnaden minskade i yta och volym vann laga kraft i november 2011. Ägare av tomträtten var sedan år 2007 fastighets- och byggbolaget Arcona som även blev initiativtagare och byggherre för det nya huset.[3]

Huset som skulle bli platsen för ett nytt hotell med cirka 50 rum och "möjlighet att inrymma lokaler för kulturändamål" började uppföras på våren 2012 efter ritningar av Johan Celsing Arkitektkontor. Melody Hotel öppnade i april 2013 och museet den 7 maj 2013.[4] Anläggningen har en L-formad grundplan och står intill (söder om) Liljevalchs konsthall. Närheten till konsthallen från 1916 (ritad av arkitekt Carl Bergsten) ställde extra höga krav på utformningen.

Ovan mark har huset tre våningar och en takvåning. Varje våning är något indraget i förhållande till underliggande våning, vilket ger byggnaden en karakteristisk struktur. Fasadbeklädnaden består av målat massiv- och limträ som inramar längsgående terrasser och glaspartier. Taken utfördes flacka och kläddes med sedumväxter. Entré till museet sker över gården från Djurgårdsvägen. Museet disponerar inre delen av bottenvåningen och källarvåningen medan hotellet nyttjar de övriga våningsplanen.[5] Husets bruttoarea, BTA är cirka 5 500 m².

Bilder, byggnad[redigera | redigera wikitext]

Attraktioner och utställningar[redigera | redigera wikitext]

På museet kan man besöka en rekonstruktion av Polarstudion, där Abba spelade in låtar. Det finns ett piano som är sammankopplat med ett piano i Benny Anderssons studio. När Andersson spelar i sin studio så börjar museets piano att självspela. På museet finns även en samling originalföremål från segern i Eurovision Song Contest 1974 och vidare genom gruppens hela karriär.

En röd gammaldags telefon på museet kan börja ringa och enbart Abba-medlemmarna har telefonnumret till den. Via en audioguide kan besökarna lyssna till Abbas berättelser och minnen från karriären. Manuset till ljudguiden är specialskrivet av Catherine Johnson, manusförfattare till musikalfilmen Mamma Mia. Det går att ta del av helikoptern på omslaget till albumet Arrival.

Besökarna kan titta på musikvideor, scenkläder och guldskivor, se på Gunnar Ulvaeus originalpressklipp, dansa på ett blinkande discogolv och gästa Stikkan Andersons kontor i Stockholm. Det går även att uppleva Viggsö där många av Abbas låtar kom till och Folkets Park 1966 där Benny Andersson och Björn Ulvaeus först möttes. Dessutom finns det en stor interaktiv del i utställningen där allt man gör kan laddas hem till ens egen dator via streckkoden på biljetten. Vid urval, sammanställningen och presentation av utställningsföremålen engagerade sig Björn Ulvaeus aktivt. I anslutning till museet finns en museishop och en restaurang som hör till Melody Hotel.

Bilder, museet[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ABBA The Museum”. http://www.abbathemuseum.com/. 
  2. ^ Abbamuseum byggs intill nöjesfältet, Dagens Nyheter, 15 december 2008
  3. ^ Arcona initiativtagare till ABBA The Museum och Melody Hotel.
  4. ^ Johan Celsing Arkitektkontor
  5. ^ Detaljplan för Konsthallen 2 i stadsdelen Djurgården i Stockholm Dp 2006-19499-54.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]