Abbas outgivna låtar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

ABBA:s outgivna låtar är en sammanställning på sånger som spelades in och komponerades av den svenska popgruppen ABBA, men som, av olika anledningar, aldrig blev utgivna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flertalet av inspelningarna är demoinspelningar som inte var ämnade för utgivning. Dessa inspelningar, jämte olika mixar av samma melodi, brukade inte ha någon färdig text med titel, varför gruppens inspelningstekniker Michael B. Tretow satte komiska nonsenstitlar på dem. Detta främst för att kunna särskilja de olika inspelningarna åt.

Låtskrivarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus brukade även prova olika texter, stämningar och tempo i en och samma melodi innan de kände sig nöjda. Därför finns flertalet melodier i olika inspelningar och med olika titlar.

Flertalet av gruppens outgivna inspelningar sattes samman i ett över 20 minuter långt medley - ABBA Undeleted - till samlingsboxen ABBA - Thank You For The Music 1994, men merparten av inspelningarna är än i denna dag outgivna.

1973[redigera | redigera wikitext]

 • Ring Ring (instrumental)

Instrumental inspelning som användes av gruppen vid framträdanden i exempelvis TV-shower.

1974[redigera | redigera wikitext]

 • Rikky Rock 'N' Roller

Den här sången spelades under perioden för ABBA:s tredje album ABBA under 1974, men sången lämnades ofärdig, eftersom gruppen hade bestämt att deras version var olämplig för en utgivning. Den svenska rockstjärnan Jerry Williams spelade in och gav ut den på sitt album Kick Down 1976. Ett utdrag av ABBA:s demoinspelning var med i medleyt ABBA Undeleted 1994.

 • Here Comes Rubie Jamie

Detta är arbetstiteln för en sång som även fick namnet Terra Del Fuego vid tiden för inspelningen. Sången är unik då det är den enda studioinspelningen med solosång av alla fyra gruppmedlemmar. Ett utdrag ur sången togs med i medleyt ABBA Undeleted, där dock bara Benny och Fridas solopartier hörs.

 • Baby (Tidig demoversion av Rock Me)

Inspelad 1974 med Agnetha Fältskog på solosång. I den slutgiltiga versionen, Rock Me, som togs med på gruppens tredje album, sjungs sången av Björn Ulvaeus. En del av denna inspelning finns med i ABBA Undeleted-medleyt.

1975[redigera | redigera wikitext]

 • To Live With You (engelsk version av Lycka)

Ej utgiven under ABBA:s karriär, men utgiven 2006. Sången "Lycka" gavs ut av duon Björn & Benny på deras första gemensamma musikalbum Lycka 1970, och finns dessutom inspelad och utgiven av Frida på hennes första musikalbum. ABBA:s demoinspelning, med Björns solosång, gjordes 1975 och den gavs ut som bonusspår på en digitaliserad CD av Björn & Bennys album Lycka i maj 2006.

 • Tango (Tidig version av Fernando)

Denna version med svensk text finns med i medleyt ABBA Undeleted 1994. En senare inspelad version, med svensk text, gavs ut av Frida på hennes musikalbum Frida ensam 1975.

En tidig, längre demoversion. En extra vers efter första refrängen kan höras i den brittiska ABBA-dokumentären The Winner Takes It All från 1999 och framförs dessutom på den av ABBA inspelade spanskspråkiga versionen av Dancing Queen (Reina Danzante) från 1980.

Innehåller en extra vers. Har aldrig släppts officiellt.

1976[redigera | redigera wikitext]

 • When I Kissed The Teacher (Tidig mix)

Användes vid inspelningen av den svenska TV-showen Abba-dabba-doo!!. Den mixades senare om till den version som finns på albumet Arrival.

 • Funky Feet

En sång som spelades in under Arrival-perioden, men som eventuellt ströks på grund av likheter med Dancing Queen. Låten spelades istället in av duon Svenne & Lotta och togs med på deras album Letters 1976. Även den australiensiska gruppen The Studs, svenska Alcazar och det svenska ABBA-tributbandet Arrival har spelat in egna versioner av sången och givit ut den.

 • National Song (Återinspelning av Fernando)

En kortare inspelning till den australiensiska TV-reklamen "National appliancesa". Låten innehåller ny text som beskriver företaget Nationals utbud och använder musikspåret från låten Fernando.

 • Monsieur, Monsieur (Tidig demoversion av My Love, My Life)

Med Agnetha Fältskog som solosångare. Inspelningen spelades i bakgrunden under en intervju med Agnetha i radioprogrammet A för Agnetha i Sveriges Radio 1976.

 • Memory Lane (en version av Why Did it Have to be Me/Happy Hawaii)

En inspelning av melodin till Why Did it Have to be Me, från Arrival-albumet, och Happy Hawaii, från singelskivan Knowing Me, Knowing You. Memory Lane har aldrig offentliggjorts.

1977[redigera | redigera wikitext]

 • I Am An A

Sången skrevs för gruppens världsturné 1977, med text av alla medlemmar, som skämtsamt beskriver sig som A, B, B och A. Den var aldrig planerad för studioversion och delar av refrängen användes senare i Free as a Bumblebee (se nedan, 1978), men eftersom inte heller den sången gavs ut, användes melodin slutligen i musikalen Chess för sången I Know Him So Well, vilken blev etta på singellistan i Storbritannien 1984.

 • Get on the Carousel

Sång från världsturnén 1977, skriven till mini-musikalen The Girl with the Golden Hair. Låten ansågs vara för vek för att arbeta vidare på, men melodin användes som stick i Hole In Your Soul (Delen "...ahaa, the songs you sing are too romantic..."). Get on the Carousel förekommer även i långfilmen ABBA: The Movie.

 • Scaramouche (Instrumental)

Detta är en demoinspelning från 1977. Några delar av melodin dyker upp i låten Merano i musikalen Chess 1984. Ett utdrag av Scaramouche finns med i ABBA Undeleted-medleyt.

Ett utdrag av denna inspelning finns med i ABBA Undeleted-medleyt och kallas då endast för en tidig version av Take a Chance on Me.

 • Love for Me is Love Forever (Tidig version av Move On)

Innan man fann rätt text (skriven av Stikkan Anderson) provades flertalet olika stämningar och texter till denna melodi. Den första demoinspelningen kallades Yippee Yay, vilken följdes av inspelningen Big John, där man insirerats av Jimmy Deans låt Big Bad John från 1961. När den idén övergavs, provade man en countryinspirerad inspelning med titeln Joanne. Delar av texten till Love for Me is Love Forever kom att följa med till den slutgiltiga versionen, Move On, som gavs ut på The Album.

1978[redigera | redigera wikitext]

 • Free as a Bumble Bee

En demoinspelning från 1978 med Björn och Benny som leadsångare. Refrängen togs från I Am An A (se ovan, 1977) och delar av melodin gjordes senare om till I Know Him So Well ur musikalen Chess, utgiven 1984. En del av Free as a Bumble Bee finns med i ABBA Undeleted-medleyt.

 • Mountain Top/Dr.Claus Von Hamlet nos. 1, 2 and 3

Ett antal demoinspelningar från 1978. Kompositionen genomgick flera ändringar och för att skilja dem åt fick de alla olika titlar. En av demoversionerna innehåller text och sång av Björn med titeln Mountain Top och en annan instrumental version har namnet (Part I) och en senare omarbetning Part 2 (med sång av Agnetha och Frida) en del av dessa två inspelningar finns med i ABBA Undeleted-medleyt. Delar av kompositionen användes i juni 1980 i demon Burning My Bridges (se nedan, 1980). Melodin användes inte igen förrän 1987, då Benny gjorde sitt första folkmusikalbum, Klinga mina klockor, och där dök melodin upp i en instrumental inspelning med titeln Lottis Schottis.

Enligt inspelningsteknikern Michael B. Tretow finns det över 30 olika mixar av den här låten bevarade, alla ska vara olika slutversionen som gavs ut som en singel 1978. En plojversion finns med på ABBA Undeleted-medleyt som gavs ut 1994. En längre version med ett instrumentalt stråkintro gavs ut på samlingsboxen ABBA - Thank You For The Music 1994. Den inspelningen återfinns även i CD-boxen The Complete Studio Recordings.

 • Just a Notion

Inspelning från 1978. En demo av melodin kallades Ich Hab Angst. En liten del av Just a Notion togs med i ABBA Undeleted-medleyt 1994. En fullständig version kom långt senare att spelas in av coverbandet Arrival, där bland andra ABBA:s basist Rutger Gunnarsson medverkar som musiker. Deras inspelning togs med på deras album First Flight 1999. Det är oklart om det är samma text som ABBA:s originalinspelning, eller skriven speciellt för Arrivals version.

 • Crying Over You

En demoinspelning från 1978 med Björn Ulvaeus som solosångare. Ett utdrag ur denna låt finns på ABBA Undeleted-medleyt 1994.

 • If It Wasn't for the Nights (Tidig mix)

Framfördes playback i TV-specialen ABBA in Japan 1978 och skiljer sig från den senare utgivna versionen då den inte hade stråkar.

 • Nämdöfjärden

Instrumental inspelning med Benny Andersson vid sin synthesizer. Melodin har aldrig återanvänts eller publicerats.

 • In the Arms of Rosalita (Tidig demoversion av Chiquitita)

Ett utdrag av inspelningen kan höras i TV-dokumentären The Winner Takes It All från 1999. Sången sjungs av Frida Lyngstad. Melodin kom även att få en ny text och spelades in med titeln Chiquitita Angelina då både Frida och Agnetha delade på sången.

Den fullständiga versionen, men med ett annorlunda intro. Inspelningen kan höras i TV-specialen ABBA in Switzerland 1979. Delar av denna version kommer från den oinspelade sången I Want You (1975) och var inkluderad i Does Your Mother Know-scenen i musikalen Mamma Mia!, som hade premiär 1999. En del partier från det oanvända introt kom senare att dyka upp i 1982 års inspelning av You Owe Me One.

1979[redigera | redigera wikitext]

 • Sång till Görel

En sång tillägnad gruppens skivbolagsassistent Görel Hanser inför hennes 30-årsdag 1979. Den gavs aldrig ut kommersiellt, men ett fåtal skivor trycktes och delades ut till gästerna som närvarade på kalaset. Skivan har sedan dess blivit en raritet. Förutom ABBA medverkar gruppens manager Stikkan Anderson på sång.

 • Lady Bird

En inspelad melodi utan text som senare kom att användas i Someone Else's Story i musikalen Chess 1986 (ej på albumet från 1984). Låten skrotades säkerligen då den påminde om Tomorrow från musikalen Annie.

 • And the Wind Cries Mary

En inspelad sång utan text som är outgiven än idag. Melodin har aldrig återanvänts i någon senare utgiven sång.

 • I'm Still Alive

Skriven av Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus. Den framfördes live under världsturnén i Nordamerika och Europa 1979, men togs sedan inte med på nästa musikalbum. Dock spelades den in av Kicki Moberg med svensk text skriven av Ingela Forsman. Hennes inspelning fick titeln Här är mitt liv och gavs ut på Polar Music 1981. 2014 gavs I'm Still Alive ut i en liveinspelning från London i november 1979 på albumet Live at Wembley Arena.

 • Rubber Ball Man/Under My Sun

Demoversioner av samma melodi. Under My Sun spelades aldrig in i studion, men en inspelning från när gruppen övar inför konsertturnén 1979, där den var tänkt att innefattas, finns bevarad. Låten ströks från programmet innan turnén påbörjades. Texten till Rubber Ball Man har ingen egentlig mening - den skrevs för att ge gruppen en känsla av ljudet i sången, innan en riktig text skrevs till den. Leadsången delas av Agnetha och Frida. En del av Rubber Ball Man finns med i ABBA Undeleted-medleyt 1994. Delar av melodin i versen användes senare i Under Attack 1982. ("and every day the hold is getting tighter.../I wish there was a way that I could show you...").

En första demoinspelning hade titeln Dream Land. Delar av refrängen kom att med ny text användas i Does Your Mother Know 1979. Dream World är en av få tidigare outgivna låtar som gavs ut i sin helhet på samlingsboxen ABBA - Thank You For the Music 1994. Den har senare förekommit som bonusspår på deluxeutgåvan av CD:n Voulez-Vous.

1980[redigera | redigera wikitext]

 • Burning My Bridges

Country/Rockabillylåt inspelad 1980 med Björn på solosång. En del av inspelningen finns med i medleyt ABBA Undeleted från 1994. Delar av melodin återanvändes av den outgivna inspelningen Dr. Claus von Hamlet (se ovan, 1978).

 • Put On Your White Sombrero

En fullständig inspelning med Frida som leadsångerska och som var tänkt till gruppens sjunde album, men när man skrev och spelade in sången Super Trouper, togs den bort och förblev outgiven fram till 1994. Den var då en av få outgivna låtar som togs med i sin helhet på samlingsboxen ABBA - Thank You For The Music. Inspelningen har senare förekommit som bonusspår på deluxeutgåvan av CD:n Super Trouper. Den första demoinspelningen hade titeln Spansk II. Senare inspelade versioner av melodin betitlades Big Party on Mallorca och Padre, vilket tydligt visar att den spanska tonen i den slutgiltiga inspelningen fanns med redan från början.

1981[redigera | redigera wikitext]

 • Hovas vittne

Sång på svenska, inspelad som en hyllning till gruppens manager Stikkan Andersons 50-årsdag 1981, och gavs ut i ett fåtal kopior till gästerna som närvarade. Denna skiva har sedan dess blivit en raritet. Titeln står för orten Hova i Västergötland, i vilken Anderson föddes och anspelar med skämt på trossamfundet Jehovas vittnen. Gruppen spelade in en musikvideo till sången, där de iklädda sina kostymer från Eurovision Song Contest 1974 framför låten. Sången innehåller en 4-takters passage som senare användes i musikalen Chess ouvertyr Merano.

 • Tivedshambo (instrumental)

En instrumental inspelning av Stikkan Andersons första utgivna sång. Den gavs ut som B-sida på den begränsade Hovas vittne-singeln (se ovan, 1981).

Instrumental version inspelad 1981 med en annorlunda brygga. En version med sång innehåller en mer känslomässig repetition av den första versen efter den tredje, som gör spåret till 4:20 minuter istället för den utgivna versionen på 3:15 minuter.

 • Nationalsång (instrumental, tidig version av Anthem)

Instrumental version som senare kom att användas i Anthem, ur musikalen Chess 1984. Bland ABBA-fans har inspelningen stundom felaktigt benämnts Opus 10, då demoinspelningen förekommit på bootlegskivor och därigenom blivit tillgänglig för fansen. Titeln Opus 10 skrevs i en tidningsartikel 1982 efter att en journalist besökt gruppen i studion under arbetet med gruppens tionde skiva (inberäknat de två Greatest Hits-skivorna).

 • I am a Seeker

Instrumental demolåt inspelad 1981. Låten var senare med i hyllningsmusikalen Abbacadabra, som använde sig av ABBA-låtar, men med nya texter. Denna melodi gav Björn och Benny till musikalskaparna och den fick då den nya titeln I am the Seeker. Den versionen spelades in och gavs ut på singelskiva av brittiske B. A. Robertson. Melodin i sticket användes långt senare av Benny Andersson i sången Upp till dig från Benny Anderssons orkesters album BAO 3 2007.

 • Fanfare for Icehockey World Championships '81 (instrumental)

Kort instrumentalt inspelning skriven för världsmästerskapet i ishockey 1981 i Sverige. Den användes även som jingle/signaturmelodi för TV-specialen Dick Cavett Meets ABBA 1981, emn har aldrig förekommit på officiell skiva med ABBA.

 • Two for the Price of One (Tidig demoversion)

Framförs av Björn Ulvaeus. Den tidiga versionen har en annorlunda text och sjungs från ett förstapersonsperspektiv ("I have what you might call a simple occupation/I clean the toilets of the local railway station/With no romance in my life/Sometimes I wish I had a wife"). I den slutgiltiga, utgivna versionen sjungs om en man i tredje person och kvinnan som besjungs hade bytts från "Alice Lexy", med en röst som var "kind of sexy", till "Alice Whiting" och med en röst som var "quite exciting".

 • Givin' a Little Bit More

Demo inspelad 1981 med leadsång av Björn Ulvaeus. En liten del av denna version gavs ut i medleyt ABBA Undeleted 1994.

Innan man fann den slutgiltiga versionen, testades melodin i en rad olika utformningar. En demoversion med Björn på solosång, sjungandes Twinkle Twinkle övergavs när man skrev en text med titeln Another Morning Without You, en ballad som sjöngs in av Frida. Snart fann man den slutgiltiga texten och döpte den till An Angel Passing Through My Room, men man arbetade vidare på vilken stämning melodin skulle få. Gruppen spelade in en discoversion likt Lay All Your Love On Me med sång av både Frida och Agnetha. Texten hade nu börjat likna den slutgiltiga versionen, men man skrotade discoversionen och spelade in en lugnare version med en mer operalik känsla med fokus på Fridas sång. Flera olika inspelningar av melodin sattes samman till ett över nio minuter långt medley som gavs ut som bonuspår på CD:n The Visitors deluxeutgåva 2012 och fick titeln From a Twinkling Star to an Angel Passing By.

1982[redigera | redigera wikitext]

Flera demoversioner finns inspelade, bl.a. en inspelning med saxofon solo, framfört av Raphael Ravenscroft. Titeln nämndes i en svensk tidning av en journalist som besökte ABBA i studion 1982. Eftersom inspelningen sen inte gavs ut, men fansen ändå kände till titeln, nådde sången nästan en kultstatus bland fansen, som den "hemliga" inspelningen. 1994 togs en del av inspelningen med i medleyt ABBA Undeleted, men hela kompositionen är outgiven än idag. Den svenska duon Gemini spelade in en annorlunda version av sången i moll till deras musikalbum Gemini 1985. Delar av melodin planerades att användas i musikalen Chess på 1980-talet, men kom inte med förrän musikalen uppsattes på svenska i Stockholm under 2000-talet. Melodin hette då Glöm mig om du kan och sjöngs av Per Myrberg.

 • I am the City

Inspelad i maj 1982, egentligen avsedd att ingå i det som skulle ha varit ABBA:s nionde studioalbum. Planerna ändrades dock och ett samlingsalbum släpptes istället. Därefter gick gruppmedlemmarna skilda vägar och låten förblev outgiven. Som ett resultat av detta kom I am the City att förbli outgiven till 1993, när den togs med i sin helhet på samlingsalbumet More ABBA Gold: More ABBA Hits.

1983[redigera | redigera wikitext]

 • Every Good Man

Demo som spelades in för musikalen Chess. Melodin fick senare ny text och titeln Heaven Help My Heart och spelades in av Elaine Page. Demon spelades in med Agnetha Fältskog på sång och Benny Andersson på synthar, men var aldrig tänkt för ABBA.

 • When the Waves Roll out to Sea

Instrumental demo inspelad av Benny Andersson för musikalen Chess. Melodin återanvände delar av Just Like That (se ovan, 1982). Inspelningen spelades i brittisk radio BBC Radio 2, 22 januari 2002 som den "okända ABBA-låten".[1] Senare fick melodin en demotext med titeln If the Stars are in the Sky och sjöngs in av Tommy Körberg och Elaine Page, men användes inte till musikalen förrän den sattes upp på svenska i Stockholm under 2000-talet. Den hette då Glöm mig om du kan och sjöngs av Per Myrberg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article10254832.ab