Accessoar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Japansk accessoar i indenteknik


Accessoarer, eller accessoirer, från franskans Accessoire de mode (ung. tillbehör till modet), betecknar inom modet tillbehör som handskar, skärp, skor, väskor, scarfar, smycken eller hattar som i form och färg överensstämmer med resten av klädseln och på så sätt skapar en enhetlig modeform. Till viss klädsel, till exempel klänningen "den lilla svarta", är valet av accessoarer särskilt viktigt.

Ordet "accessoar" kan också användas bildligt för något som används för stilens skull snarare än i egensyfte. Till exempel kan speciella politiska åsikter användas som accessoarer för den som vill passa in i en trend eller en subkultur.

Mode Accessoar[redigera | redigera wikitext]

Modeaccessoar är föremål som används som tillbehör till personens outfit. Begreppet ”accessoar” började användas i 1900-talet och syftet är att komplettera personens utseende. Det finns två soters typer av accessoar som är tilläggs och tillbehörs accessoarer. Tillbehörs accessoarer är plånböcker och handväskor, handfläktar, parasoller och paraplyer, käppar hattar, bälten och hängslen, handskar, muffar, smycken, klockor, skärp, sjalar, halsdukar, strumpor och strumpor, armband, halsband och örhängen. Tillägg är att lägga till färg, stil och klass till en outfit, och skapa ett visst utseende. Handväskor är för att bära små nödvändiga sakerna, hattar skyddar ansiktet från väder, bärbara datorer och mobiltelefoner kommunicera och handskar håller händerna varma. 

Mobila Accessoar[redigera | redigera wikitext]

En annan sorts accessoar är mobila accesoarer. De första mobilerna med accesoarerna var till Nokia mobiler, den första var ett mobilskal till Nokia 8810 som kom ut 1998.[1] Mobilskal blev därifrån bland de populäraste mobila accesoarerna tillsammans med hörlurar, och båda finns idag till nästan alla smartphones.[2]  På senare tid har mobilföretag gett kunder möjligheten att designa deras egna telefonskal, b.la Samsung, HTC eller Apple.[3] Även nya accessoarer finns idag, b.la den populära mobilklockan som är tillgänglig för nyare Samsung mobiler[4] eller portabla laddare som är ett slags batteri man laddar innan utgång.[5]

.

  1. ^ ”Mobilsida”. http://www.businessinsider.com/complete-visual-history-of-cell-phones-2011-5?op=1. Läst 2014-09-22. 
  2. ^ ”Elgiganten”. http://www.elgiganten.se/catalog/mobil-tele-gps/se_skal_fodral/skal-och-fodral. Läst 2014-09-22. 
  3. ^ ”Mobilskal-designer”. http://www.mytrendyphone.se/shop/designa-ditt-eget-231182c1.html. Läst 2014-09-22. 
  4. ^ ”Samsungs officiella hemsida”. http://www.samsung.com/se/consumer/mobil/wearables. Läst 2014-09-22. 
  5. ^ ”Mobilaccessoarer”. http://www.mobilefun.co.uk/cat/Power-Banks-and-Portable-Chargers.htm. Läst 2014-09-22.