Ace Wilder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ace Wilder
Ace Wilder (4) By Daniel Åhs Karlsson.jpg
Ace Wilder uppträder på Sommarkrysset
Födelsenamn Alice Kristina Ingrid Gernandt
Smeknamn Ace Wilder
Födelsedatum 23 juli 1982 (32 år)
Födelseort Stockholm, Sverige
Känd för Melodifestivalen 2014 med låten "Busy Doin' Nothin'"
Roll Låtskrivare, sångerska
Skivbolag Warner Music, EMI Records

Ace Wilder, egentligen Alice Kristina Ingrid Gernandt[1], född 23 juli 1982 i Västerleds församling i Stockholm[2], är en svensk popsångerska och låtskrivare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wilder växte upp på olika platser i flera olika världsdelar, däribland en lång period i Miami i Florida i USA. Där tävlade hon bland annat framgångsrikt i jazzdans (showjazz) på nationell nivå i några år, innan en fotskada tvingade henne att sluta. Vid samma tid ledde olika omständigheter till att hon vid 17 års ålder 1999 flyttade tillbaka till Sverige. Numera bor hon i Stockholm. I stället för jazzdans har hon numera funnit en ny passion i streetdance vid sidan av sång och musik[3]. Tillsammans med två vänner startade hon gruppen Paper Moon Dragon, som bland annat hade hiten "Betty" (2006).[4] Hon har verkat som låtskrivare åt olika artister. Flera av hennes låtar har legat på 10-i-topplistor i bland annat Tyskland.

Efter att i flera år också ha sjungit och dansat bakom flera internationella artister på turnéer världen över bestämde hon sig 2012 för att satsa på en solokarriär och fick snabbt kontrakt med EMI Records och Warner Music. Hon har gett ut singlar som "Do It", vilken bland annat hörts i flera amerikanska TV-serier och reklamfilmer och följde hösten 2013 upp den med singeln "Bitches Like Fridays", som även har blivit remixad av flera kända DJ:s. Hösten 2013 släpptes även EP:n A Wilder, som utsågs till "Bästa EP" vid Scandipop Awards i januari 2014.[5]

Wilder deltog i Melodifestivalen 2014 med låten "Busy Doin' Nothin' " och tog sig i den tredje delfinalen vidare till finalen i Friends Arena den 8 mars 2014. Där kom hon på en andra placering med 210 poäng, efter Sanna Nielsen som fick 212 poäng.

Hon är brorsbarnbarn till TV-kommentatorn Anders Gernandt.[6]

Ace Wilder på Sommarkrysset 2014.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Melodifestivalen, "Ace Wilder om sitt alter ego: Som Ace blir jag större"
  2. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  3. ^ SVT Melodifestivalen 7 mars 2014, "Ace Wilders okända förflutna"
  4. ^ Skaraborgs Läns Tidning 14 februari 2014, "Ace Wilder kliver fram"
  5. ^ Scandipop Awards 2014
  6. ^ Aftonbladet 15 februari 2014, "Oscar Zia och Ace Wilder till final"

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]