Actionpark (Göteborg)

(Omdirigerad från Actionpark)

Actionpark, september 2012.

Actionpark är en skateboardpark som ligger i Burgårdsparken i Göteborg, mellan Ullevi och Scandinavium. Parken är anpassad för skateboard, inlines och BMX-åkning och invigdes i maj 2009.

Bakom tillkomsten av parken fanns ett projekt som initierades av skejtare i staden och som stöttades av stadsdelsföreningen Människan i Kålltorp[1] och Göteborgs stad. Målet var att bygga en centralt placerad betongpark för skateboard, inlines och BMX.[2] Intresserade åkare bjöds in till Actionparks ungdomsstyrelse där alla nyckelfrågor diskuterades. Projektet startade 2003 och blev kantat av flertalet turer i domstolar på grund av en segdragen överklagansprocess.[2] Byggstart var i slutet på mars 2008,[3] och parken öppnades för åkning 7 november 2008.[4] Den åkbara ytan är på 1980 m². Det finns dessutom en amfiteaterliknande läktare och ett mindre torg.

Designarbetet[redigera | redigera wikitext]

Parken är utformad av Stefan Hauser tillsammans med en grupp där skateboard-, inlines- och BMX-åkare deltog.[5] Förslagen diskuterades även i ungdomsstyrelsen och på projektets webbplats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]