Adelaide av Bourbon-Orléans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Adelaide av Bourbon-Orléans

Adélaïde Eugénie Louise av Bourbon-Orléans, född 23 augusti 1777 och död 31 december 1847 i Tuileriepalatset , Paris,var en fransk prinsessa, salongsvärdinna och opinionsbildare. Dotter till Philippe Égalité och Louise Marie Adelaide av Bourbon och syster till kung Ludvig Filip I av Frankrike.

Adelaide uppfostrades under uppsyn av sin guvernant Félicité de Genlis. Hon emigrerade till Schweiz med sin släkting Maria Fortunata d'Este under franska revolutionen 1792; vid infallet av de franska trupperna i Schweiz 1798 fortsatte de till Bayern och Bratislava och 1801 till hennes mor i Barcelona. Hon gjorde vid sin återkomst till Frankrike 1814 Palais-Royal till samlingsplats för det liberala partiet som stöd för brodern. Hon beskrivs som enkel och omaterialistisk.

Hon var efter julirevolutionen 1830, då hon ska ha uppmanat brodern att acceptera kronan, ett viktigt stöd för sin bror Ludvig Filip under hans regeringstid. Hon kallades broderns trognaste vän och musa och rapporteras ha haft stort inflytande över honom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia