Adventurequest

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

AdventureQuest (också känt under hemsidenamnet battleon eller bara AQ) är ett online enpersons datorrollspel skapat av Artix Entertainment 2002. Man måste ha Flash för att kunna spela det.

Varje användarkonto kan ha upp till 5 karaktärer. Spelet tillåter karaktärerna att engagera sig i strider mot monster i rundor för att kunna få erfarenhetspoäng (känt som XP) och guld. Karaktärerna har en stridslevel och 6 olika färdigheter att träna, och några har en specifik klass. Spelarna använder guld för att köpa vapen, rustningar, sköldar, trollformler, husdjur och blandade saker som kan hjälpa till i strider. Det finns många olika områden som man kan utforska, speciella händelser som högtider och krig och många olika monster och uppdrag för spelaren att klara.

Spelarna får spela en begränsad version av AdventureQuest fritt (fria spelare kallas Adventurers), eller betala en engångskostnad för att bli en Guardian och låsa upp fler tillgångar. En X-Boost, som kostar ytterligare $5, om det köps med Guardianskapet, och $9,95 för redan existerande Guardian ger spelare 10% mer XP per strid och några andra bonusar. Guardians får också spela ArchKnight, ett annat Artixspel lite baserat på AdventureQuest.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Artix Entertainment skapades 2004, införde en serverkapacitet i maj 2004, en månad före AdventureQuest nådde 1 miljon spelare.

Allt eftersom AdventureQuest blev större, lade Artix Entertainment till flera metoder för att betala till spelet, till exempel X-Guardianskap (i oktober 2005) och Z-Tokens (i juni 2006), och släppte andra spel, till exempel Dragonfable (26 juli 2005), ArchKnight, ZardWars och MechQuest (2007).

Spelet[redigera | redigera wikitext]

Strider[redigera | redigera wikitext]

Mycket av AdventureQuest går ut på att kämpa mot monster. I en strid, turas karaktären och monstret om att attackera varandra för att sänka motståndarens hälsa (HP).

På hans eller hennes tur, kan karaktären attackera med sitt vapen, kasta en trollformel, dricka en trolldryck, använda ett föremål, eller prova att fly. Innan man gör sitt val kan man ändra karaktärens vapen, sköld, rustning eller husdjur. På ett monsters tur, kan det bara attackera, men några monster har en specialattack, som t.e.x. att läka sig.

Många saker kan ändra utgången av striden. Både karaktärer och monster har en "försvarsmätare" för alla 8 element; en högre försvarsmätare innebär att en attack med det elementet gör mer skada, och en lägre att den gör mindre skada. Det finns också en försvarsmätare för de 3 metoderna av attacker: melee, ranged och magic; en lägre siffra innebär att det är större chans att träffa med den typen av attack. Spelare byter ofta sin karaktärs vapen, sköld och rustning beroende på monstrets försvarsmätare.

Sex status påverkar mängden skada som utdelas och som tas emot, likaledes så sannolikheten att ett anfallande monstret kan stå emot. Dessutom så assisterar husdjur och gäster karaktären genom att ge extra skada. Strategisk användning av trollformler och föremål kan ge karaktären en fördel i striden.

När ett monsters HP har blivit 0, dör monstret, och karaktären blir belönad med erfarenhetspoäng och guld. Ibland, men inte alltid, får spelaren också lite Z-Tokens. Om en karaktärs HP blir 0 dör karaktären, då måste karaktären prata med en NPC kallad 'Death' för att få återvända till staden utan några problem.

Affärer och Tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Det finns sex typer av tillbehör som ökar karaktärens effektivitet i en strid:

 • Vapen används för att attackera och göra skada på monstret man möter.
 • Sköldar påverkar karaktärens försvar.
 • Rustningar liksom sköldar ger rustningen en försvarsbonus och ibland en dubbelattack.
 • Saker till exempel Helningsdrycker.
 • Magier Ett annat sätt att attackera.
 • Husdjur ger en extraattack.

För Z-tokens kan man även köpa hus samt trädgårdar, vakter till huset mm. AdventureQuest har många affärer där man kan köpa utrustning för guld. Varje del av en utrustning har en minimumlevel, man måste vara på den leveln för att kunna köpa utrustningen. Karaktären kan ha 8 stycken av varje utrustningstyp. De flesta utrustningarna är specialiserade på ett av 8 element (eld, vatten, vind, is, jord, el, ljus och mörker), men några utrustningar är inte specialiserade på något element.

Uppdrag, evenemang och utmaningar[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste striderna är slumpmässiga strider, genom att klicka på "Battle monsters" så får man en slumpmässig strid. Efter en vunnen strid kommer spelaren tillbaka till BattleOn där h*n kan bli helad av en NPC.

Vid sidan av slumpmässiga strider, kan spelaren gå ut på ett uppdrag. Uppdragen är mer utmanande eftersom karaktären måste möta flera monster, och får vanligtvis inte valet att hela sig mellan varje strid. Några uppdrag ger fler utmaningar, till exempel att slå en tärning och bara kunna fortsätta om det blir ett tillräckligt högt tal.

Många uppdrag startas genom att man pratar med en NPC eller genom att utforska regioner på kartan. Evenemang är uppdrag som bara finns en liten tid. Några evenemang är baserade på olika helgdagar, till exempel Mogloween (Halloween) och Frostvale (Jul). Och engångshändelser, som till exempel krig. I utmaningar ska spelaren försöka besegra så många monster som möjligt, men till motsats till uppdrag får man inget pris och det är ingen saga.

Färdigheter[redigera | redigera wikitext]

Karaktären har sex olika färdigheter som kan ändra framgången i en strid:

En karaktärs statistik

 • Styrka (STR) ökar skadan för närstridsattacker, och träffsäkerheten för närstridsattacker.
 • Smidighet (DEX) ökar skadan för avståndsattacker, träffsäkerheten för alla typer av attacker och förmågan att blocka attacker.
 • Intellekt (INT) ökar skadan för magiattacker, träffsäkerheten för magiattacker, och karaktärens maximala magipoäng.
 • Endurance (END) ökar karaktärens maximala hälsopoäng.
 • Karisma (CHA) ökar skadan och träffsäkerheten för husdjur och gäster.
 • Tur (LUK) ökar karaktärens chans att få attackera först i en strid, hitta en skattkista, och blockera monstrets attack, och öka träffsäkerheten för alla attacktyper

För varje level en karaktär når får han 5 färdighetspoäng. De kan tränas genom att betala en tränare och besegra dem i strid.

Om en spelare ångrar en färdighetsträning, kan han eller hon oträna denna stat genom att göra "Dödens domäner"-uppdraget och förlora mot Sir Pawnsalot i en strid. Men pengarna man använde för att träna färdigheten går förlorade.

Guardianskap[redigera | redigera wikitext]

Guardianskap är en "premium"-version av AdventureQuest, vilket spelare kan köpa för en engångskostnad. Allteftersom AdventureQuest har växt, har Artix Entertainment ökat kostnaden flera gånger; den 22 October 2006, kostade Guardianskap $19,95 ≈134 skr, vilket kan betalas genom att använda kreditkort, PayPal, eller PayByCash. Spelare som har köpt denna premiumversion kallas "Guardians", medan de som spelar den fria versionen kallas "Adventurers".

Denna premiumversion ger spelaren många fördelar. Den ger tillgång till många fler uppdrag, evenemang, krig och platser. Många vapen, rustningar, sköldar, husdjur och andra saker i spelet är bara tillgängliga för Guardians. Förutom att guardians får starta med 2 hälsa och mana-drycker (istället för en av varje typ för Adventurers), har Guardians bättre startvapen, och kan träna upp till level 10 i varje klass (istället för 5 för Adventurers). Och de kan logga in när som helst, bredvid serverkapaciteten som begränsar antalet Adventurers som kan spela samtidigt.

X-Guardian boost[redigera | redigera wikitext]

Infördes oktober 2005, X-Guardian boost (eller bara X-Boost) ger spelaren fler tillgångar, inkluderande 10% extra XP per strid, 10 000 fria guld, 200 fria Z-Tokens och fler startdrycker. Det kan köpas med Guardianskap för $5.00 extra, och kostar $9,95 för existerande Guardians. Guardians som har köpt X-Boosten kallas X-Guardians.

Z-Tokens[redigera | redigera wikitext]

Z-tokens infördes juni 2006 för att ersätta det gamla doneringssystemet, Z-Tokens är sällsynta mynt i AdventureQuest, med vilka spelare (både Adventurers och Guardians) kan hitta ibland efter strider. Guardians kan också köpa Z-Tokens med riktiga pengar, med olika kostnader, till exempel $9,95 för 2 000 Z-Tokens. Players kan växla Z-Tokens till Guld mot kursen 3 000 guld per 200 Z-Tokens, eller använda Z-Tokens för att köpa vapen, sköldar, rustningar och husdjur vilka är kraftfullare än det man kan köpa med guld. Man kan också köpa utrymme för vapen mm med Z-Tokens (det kostar 200 Z-Tokens per plats)

Andra Artixspel[redigera | redigera wikitext]

Som tillägg till AdventureQuest, har Artix Entertainments släppt flera andra spel, vilka bara Guardians kan spela. ZardWars är ett spel som liknar AdventureQuest, det enda monster man kan möta är "frogzards" (grod-ödlor). ArchKnight är ett minispel satt flera år före AdventureQuest. DragonFable, släpptes 26 juli 2005, fortsätter berättelsen från ArchKnight. Spelare kan köpa en Dragon Amulet, DragonFables likhet till Guardianskap. Det finns även ett spel kallat mechquest, där man kör med mechas (jätterobotar). Om man har dragonamulet eller guardian på någon av de två andra sajterna kan man köpa specialsaker på mechquest. Det finns även ett eget premium till mechquest, star captain (annars kallat SC) som även kostar 20$. AE (Artix Entertainments) senaste spel heter Adventure quest worlds, även kallat AQWorlds eller bara AQW. Det är AE:s första MMORPG (Massive multiplayer online roleplaying game). I alpha och beta testet av aqw var man tvungen att ha Dragon amulet (Från DragonFable), guardian (Från AdventureQuest) eller star captain för att spela, som var för sig kostar 20$, men nu i Gamma kan man spela gratis. Om man spelar gratis i gamma kan man inte skriva, utan man har begränsad chatt (canned chat) som innebär att det finns meningar att välja mellan, detta har ändrats nu kan alla som är 13+ chatta. Det finns en server gjord bara för det som köpt premium, dessa är kallade Member i det här spelet. 3 månaders premium kostar 20$, 6 månader 35$ och ett år 50$. Till varje premium-paket kommer Äventyrspengar (AdventureCoins, AC:s) som är en slags valuta som är mycket mer värt än vanligt guld, som du tjänar genom att strida mot monster (Gold). I 3-månaderspaketet kommer 2 500 ac (adventurecoins), i 6-månaderspaketet 5 000 och i årspaketet 10 000. Om man blir member den första månaden efter gamma-öppningen får man ett speciellt husdjur (pet) gratis. Det finns också en PTR server för de som betalar där de får testa det senaste och säga vad det tycker (Senare har PTR-servern samma spelversion som de andra). Artix Entertainment har släppt ett nytt MMORPG kallat Epic Duel, släpptes 2009, där spelarna får möta andra spelare 1 mot 1 eller 2 mot 2.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]