Aegidienberger

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Aegidienberger
Aegidienberger.jpg
En typisk Aegidienberger med "isländskt" utseende
Ursprung Tyskland
Utbredning Över hela Tyskland
Miljö Skogsområden, svalt klimat
Egenskaper
Typ Ponny
Mankhöjd cirka 140-150 cm
Färg Alla färger är tillåtna
Användning Ridning

Aegidienberger är en hästras av ponnytyp som härstammar från Tyskland. Rasen är ganska ovnlig utanför Tyskland men är väldigt populär i sitt ursprungsland. Detta beror mycket på grund av det tydliga släktskapet med Islandshästen som syns i både utseendet och med den extra gångarten, tölt, som Aegidienbergern även har ärvt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Aegidienbergerponnyn har utvecklats sedan 1981 tack vare två män, Walter Feldmann Sr, och hans son Walter Feldmann Junior. Detta året fick de båda männen tillgång till peruanska pasohästar, välkända för sina extra gångarter. Målet var att utveckla en snyggare och mer ädlare ponny som var väl lämpad för ridning med en extra gångart, men som även var bättre anpassad för Tysklands kallare klimat. De peruanska pasohästarna korsades med importerade Islandshästar som har ett kraftigt motstånd mot kyla och dåligt väder. Resultatet blev en lite ädlare ponny som fortfarande behöll många drag och den speciella gångarten tölt från Islandshästen som var oerhört populär i Tyskland.

1994 blev rasen officiellt godkänd och en stambok öppnades för rasen som enbart var öppen för korsningar mellan Aegidienbergerponnyer och islandshästar eller peruanska pasohästar. Stamboken öppnades igen år 2004 för andra hästar med islandshäst eller peruansk paso i blodet för att få upp antalet hästar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Aegidienberger påminner mycket om Islandshästen med sin kraftiga och ibland yviga man. Aegidienbergern är lite lättare i kroppen och med en höjd på ca 140-150 cm är de även högre i mankhöjd än islandshästen men har ärvt den karaktäristiska tölten.

Rasen har en tydlig ponnykaraktär vilket gjort den väldigt populär bland ridskolor och barn i hela Tyskland.

Källor[redigera | redigera wikitext]