Alfons

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Afonso)
Uppslagsordet ”Alfonso” leder hit. För andra betydelser, se Alfonso (olika betydelser).

Alfons är ett mansnamn som troligtvis är av forngermanskt ursprung med betydelsen 'ädel, redo'; i så fall kommer betydelsen från det forngermanska namn som motsvaras av Ildefonso på spanska. Alternativ betydelse är 'kamp' och 'ivrig', 'tapper', där innebörden kommer från ett visigotiskt namn som spreds till andra västeuropeiska språk via (forn)spanskans Alfonso.[1] I Spanien och Portugal har namnet burits av flera kungar. Den franska stavningen är Alphonse, den portugisiska Afonso, den katalanska Alfons, den italienska Alfonso och den spanska Alfonso (Alonso).[2] Det har även föreslagits att det skulle kunna härledas till alferna i den fornnordiska mytologin.

Namnet Alfons bärs mest av män som är födda före 1930 eller efter 2000. Under de senaste åren har namnet legat strax utanför 100-i-topp-listan. Den 31 december 2008 fanns det totalt 2 425 personer i Sverige med namnet, varav 1 001 med det som tilltalsnamn.[3] År 2003 fick 107 pojkar namnet, varav 57 fick det som tilltalsnamn.

I Danmark är namnet Alfons ett slanguttryck för hallick, efter titeln på en pjäs av Alexandre Dumas d.y.Monsieur Alphonse.[4][5]

Namnsdag: 6 augusti, (1986–2000: 3 september).

Personer med namnet Alfons[redigera | redigera wikitext]

Personer med efternamnet Alfons[redigera | redigera wikitext]

Personer med namnet Afonso[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Alfons[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]