Afrikansk oxgroda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Afrikansk oxgroda
Status i världen: Livskraftig (lc)
African Bullfrog 2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Groddjur
Amphibia
Ordning Stjärtlösa groddjur
Anura
Familj Äkta grodor
Ranidae
Släkte Pyxicephalus
Art Afrikansk oxgroda
P. adspersus
Vetenskapligt namn
§ Pyxicephalus adspersus
Auktor Tschudi, 1838
Hitta fler artiklar om djur med

Afrikansk oxgroda (Pyxicephalus adspersus) är en grodart. Den är en av Afrikas största grodor.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Längden hos vuxna hannar kan uppgå till 23 cm eller mer. Honorna är mycket mindre. (Hos nästan alla andra grodarter är honan större än hannen.) Huvudet är stort och munnen är stor nog att svälja en artfrände. En tå har en valk som är skarp och hård, den används för grävning. Färgen är olivgrön med mörkare åsar. Oxgrodhannar har en gul strupe och svalg, honors är gräddfärgade. Stämman är kraftig, som ljudet från en dov blåsbälg.

Den är mycket aggressiv och kan orsaka allvarliga bitskador.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten är inhemsk i södra Afrika. Den lever i torra och semiarida livsmiljöer, såsom savanner, stäpper, buskland och halvöknar. Afrikanska oxgrodor tillbringar torrperioden under jorden. De går in i en lång viloperiod för att undvika sommarens hetta och torka. När regntiden kommer, samlas grodorna i grunda vattensamlingar för att leka.

Afrikansk oxgroda som husdjur[redigera | redigera wikitext]

Afrikansk oxgroda är lätt att ta hand om. På grund av den aggressiva naturen hos denna art är det nödvändigt att de hålls var för sig i ett enkelt och relativt litet terrarium. Dessa grodor är mestadels inaktiva, och tillbringar mycket av sin tid sittande i ett hörn. I terrariet bör man använda ett substrat av skumplast, skikt av löv, eller mossa. En stor skål vatten krävs också så att grodan kan bada, släppa avföring och ömsa skinn. Terrariet bör hållas vid en temperatur av 24° C, även om lägre temperaturer tolereras utan negativa följder. En daglig vattensprejning av grodan kommer att vara mycket uppskattad.

Matning[redigera | redigera wikitext]

Att mata dessa grodor kan vara ganska knepigt. Trots storleken kan de hoppa längre än man tror. I sitt försök att ta maten kan grodan lätt råka bita utfodrarens hand, varför det är lämpligt att använda pincett eller tång när man sträcker fram maten.

Dessa grodor äter nästan vad som helst de kan få i munnen: bitar av magert rött kött, hel fisk, möss och stora insekter, maskar och andra ryggradslösa djur. De är kannibaler och bör hållas åtskilda utom under avel. Övergöd inte dessa grodor; fetma är ett allvarligt hot mot grodans hälsa.

Det är inte ovanligt för en afrikansk oxgroda att leva 35 år eller mer.