Akashi-registret

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Akashi-registret är ett sanskrit-ord (som betyder "himmel" eller "rymd") och ska vara en samling mystisk kunskap som kodas in i världsalltet, det vill säga, på en icke-fysisk existensnivå. Conceptet är populärt bland New Age. Man anser att registret har existerat sedan skapelsens början, om inte tidigare. Precis som vanliga bibliotek har olika inriktningar, så som medicin, juridik och så vidare, har Akashi-registret olika inriktningar så som om människor, djur, växter, mineraler och så vidare, samt allt annat som har hänt överallt i universum. De flesta som skriver om Akashi-registret, skriver om den mänskliga inriktningen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De som anser att Registret verkligen finns påstår att man tidigare kulturer har studerat det, så som indierna, grekerna, kineserna, judar, kristna, druider och Maya-indianerna, med fler. Indisk legend angående Himalaya sades sig veta att varje själ spelade in vart enda moment av dess existens i en sorts "bok", och om man verkligen ville kunde man på ett eller annat sätt "läsa" den "boken".

Nostradamus hävdade att han hade tillgång till Akashi-registret, genom metoder som han lärt sig av de forntida grekiska oraklen, genom kristen och sufisk mysticism och genom Kabbalah. Det finns andra individer som säger sig ha haft tillgång till Registret, så som Annie Besant, Alice Bailey, George Hunt Williamson och Rudolf Steiner.

Det sägs att en kinesisk man vid namn Sujujin endast behöver en persons förnamn för att kunna beskriva hela deras livshistoria genom Akasha. En annan kinesisk siare, vid namn Tajao, utforskade en massa olika subjekt i Registret, med tidsvariationer på tusentals år.

Inom Surat Shabda Yoga kan man hitta Akasha inom existensnivån Trikuti.

Vetenskaplig debatt[redigera | redigera wikitext]

Trots att många säger att de har läst Registret genom historiens gång, finns det inte någon referens till den inom historiska dokumentationer. Själva termen Akasha, som ett universalt bibliotek, kom i bruk i början på 1800-talet under olika teosofiska rörelser. Skeptikerna anser att man atributerar många olika religioner och rörelser att ha tagit bruk av Akasha.

Akashi-registret nekas även inom vetenskapen, på grund av att det inte finns något direkt bevis.

Filosofen Ervin László anser att det finns en form av "fält", eller energi, som han kallar för A-energi. Denna energi är egentligen ett gigantiskt informationsfält där all information sparas, vilket, anser han, förklarar varför universum är så pass perfekt, men även att hans teori löser konflikten mellan religiös och vetenskaplig troform.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]