Akira Toriyama

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Akira Toriyama

Akira Toriyama (鳥山 明 Toriyama Akira, född den 5 april, 1955) är en japansk mangatecknare. Har tecknat bland andra Dr. Slump, Dragon Ball och Dragon Ball Z.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dragonball (1984–1995) var det stora genombrottet för Akira, men redan innan levde han på att teckna serien Dr. Slump (1978–1986) för serietidningen Weekly Shōnen Jump. Han debuterade år 1978 med mangan Wonder Island som publicerades i Weekly Shōnen Jump. Akira Toriyama syns ofta inte på bild och i Dragon Ball-hörnan längst bak i de svenska Dragon Ball-böckerna står det att han är kameraskygg. Dock visar han ofta i serierna självporträtt på sig själv; allt från en fågel (tori betyder fågel på japanska) till en liten robot.

Utöver manga har han arbetat med att designa TV-spel. Mest känd är nog för designen i samtliga spel i RPG-serien Dragon Quest eller det omtalade RPG spelet Chrono Trigger. Han hjälpte nyligen till att designa spelet Blue Dragon till Xbox 360.

Hans senaste jobb är en liten miniserie vid namn, Cross Epoch, som han gjorde tillsammans med One Piece skapare Eiichiro Oda.

Utvalda arbeten[redigera | redigera wikitext]

Manga[redigera | redigera wikitext]

TV-spel[redigera | redigera wikitext]