Aktiebolaget Nyköpings Automobilfabrik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
ANA's kontor och fabrik i NK's verkstäder i Nyköping 1937.

Nyköpings Automobilfabrik (ANA) bildades 1937 som ett dotterbolag till Nordiska Kompaniet. Företaget monterade och marknadsförde ett antal bilmärken, bland andra Chrysler, Plymouth, Škoda, Standard, Lagonda, Goliath och Simca.

Företagets första VD var bergsingenjör Carl J Kjellberg. Det första kontoret låg på Regeringsgatan 18 i Stockholm. I oktober 1937 flyttade företagets kontor och sammansättningsfabrik till NK's anläggning i Nyköping. I oktober 1948 invigdes den nya fabriken i Spelhagsområdet.

År 1960 övertogs ANA av Saab och blev ett helägt dotterbolag under namnet SAAB-ANA, ändrat till Saab-ANA 1965, som stod för försäljning och service av Saab och Lancia, och sedermera även Opel och andra GM-ägda bilmärken.

I november 2007 såldes ANA Trollhättan AB till OK-koncernen, och arbetar idag, förutom bilförsäljning och verkstadstjänster, även med bildemontering och handel med begagnade reservdelar. Avdelningen ANA Specialbilar bygger dessutom om fordon för specialtjänst till t.ex. polisen, tullverket, kriminalvården och räddningstjänst.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

www.anabil.se