Aktiv Demokrati

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Aktiv Demokrati
Aktivdemokrati2.jpg
Förkortning AD
Land Sverige Sverige
Grundat 2002 i Linköping[1]
Huvudkontor Internet[1]
Antal medlemmar 68 (2013)[1]
Politisk ideologi Strikt politiskt neutrala[1]
Internationellt samarbetsorgan E2D International[1]
Webbplats
aktivdemokrati.se
Svensk politik
Politiska partier
Val

Aktiv Demokrati är ett tvärpolitiskt parti som ställde upp i valet till Sveriges riksdag 2006. Partiet förespråkar direkt medlemsmakt - s.k. direktdemokrati, och styrs också strikt direktdemokratiskt. Styrelse och stadgar finns för att tillfredsställa föreningslagen men i princip alla beslut tas av samtliga medlemmar genom omröstningar på internet.

Partiets huvudstrategi är att i allmänna val ta sig in i Sveriges riksdag, och väl där fatta samtliga sina beslut direktdemokratiskt. Partiets representanter skall därvid rösta i proportion till hur medlemmarna röstat, vilket antas underlätta samarbetet med de övriga partierna i riksdagen.

Ideologisk utgångspunkt[redigera | redigera wikitext]

I partiets vision finns möjlighet att som medlem utöva sin makt via representanter, så kallade delegater. Skillnaden mot vanlig representativ demokrati blir enligt partiet att partimedlemmen när som helst kan återkalla sin delegering och att delegeringen kan vara styrd mot specifika omröstningar under en avgränsad tid.

En delegat skall vara skyldig att redovisa i förväg hur den tänker rösta i varje aktuell fråga för att ge chans till återtagande av delegeringar från missnöjda medlemmar. Partiet menar att man ska kunna garantera att delegaterna verkligen röstar som de redovisat att de ska genom att partiet ingår bindande avtal med varje delegat.

Partiet förespråkar även demokratiskt samarbete mellan småpartier för att komma förbi fyraprocentspärren samt en blandning av direkt demokrati och representativ direktdemokrati för att uppnå detta samarbete. Systemet innebär att en partimedlem eller ett av de anslutna partierna i teorin kan bli direkt vågmästare i en sakfråga i riksdagen.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Partiet verkar över Internet, men kommer, enligt sin vision, även fungera brevledes, via bankomat och via telefoni i framtiden, så att alla kan delta. Partiet ställde upp i riksdagsvalet under beteckningen www.aktivdemokrati.se - Partiet för kontinuerlig direktdemokrati.

En representant från partiet medverkade i utfrågningen av småpartier i TV3:s program Insider.14 personer stod på partiets valsedel och enligt partiet distribuerades 30 000 valsedlar. Partiet fick 81 godkända röster i riksdagsvalet 2006 samt tre röster i Skolval 2006. Partiet hade år 2006 (senaste året för vilket de redovisar siffror) 7 betalande medlemmar.

Partiet hade i januari 2011 38 medlemmar. 2013 hade medlemsantalet ökat till 68 medlemmar.[1]

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

Aktiv Demokrati fick i valet 2010 78 röster.

År Röster Röster % Mandat
2006 81 0,00 % 0
2010 78 0,00 % 0

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] ”Om Aktiv Demokrati”. http://aktivdemokrati.se/om/. Läst 4 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]