Alahärmä

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alahärmä
Alahärmä (finska)
Kommun
Alahärmä.vaakuna.svg
Vapen
Land  Finland
Landskap Södra Österbotten
Area 356 km² km² ()
 - land 354 km² km²
Folkmängd 4 822 ()
Befolkningstäthet inv/km² invånare/km²
Politik    
 - Kommundir. Harri Mattila
 - Kommunfullm.
ordf.
Mikko Luoma
 - Kommunstyr.
ordf.
Tapio Ekola
Kommunkod 004
Läge
- Latitud:
- Longitud:
 
63° 14’ 44” N
22° 51’ 24” E
Språk
- Finska:
- Svenska:
- Övriga:
 
%
1,0 %
%
Admin. data
-Landskapsförb.


-Härad
-Magistrat
-Skattebyrå
-Sjukvårdsdistrikt
-Försäkringskrets
-Nödcentral
-Räddningsverk
-EU-målområde


Södra Österbotten


Lapua
Seinäjoki
Kauhava
Södra Österbotten
Kauhava-Lappo
Österbotten
Södra Österbotten
4

Alahärmä.sijainti.suomi.2008.svg
Webbplats: www.alaharma.fi

Alahärmä är en före detta kommun, sedan 1 januari 2009 en del av Kauhava stad, i landskapet Södra Österbotten i Västra Finlands län. Alahärmä har cirka 4 930 invånare och har en yta på 354,11 km².

Alahärmäs förbindelse med Bottenviken genom Lappo å och den bördiga jorden har sannolikt stor betydelse för de första bosättningarna i trakten. Området, som ligger 80 km nordost om Vasa, domineras av den vackra landsbygden och naturen, men också av små aktiva samhällen. Det finns mindre och större företag framför allt inom metall-, jordbruks- och pälsindustri. Arbetslösheten är mycket låg.

Det finns också ett kulturutbud genom den årliga folksfestivalen "Härmälääset Häjyylyt", teater, konstutställningar, konserter, gokartbanor och nöjespark.

Alahärmä som är enspråkigt finskt, har genom sin närhet till landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten många svenskspråkiga och tvåspråkiga kommuner i sin omgivning.

PowerPark är en nöjespark i Alahärmä.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De tidigaste spåren efter bosättning är från år 1537Finland och Sverige var ett rike. Henrik Magnusson från Masko, norr om Åbo, bosatte sig mitt emot kyrkan. Bosättare anlände också från områden i syd och sydöst som Satakunda, Tavastland och Savolax och från de svenskspråkiga kusttrakterna.

1600-talet var Alahärmä en av de största boskapshållande byarna i området.

Under slutet av 1700-talet etablerade sig i trakterna gäng, sk knivjunkare, som ställde till med bråk. Gängen gjorde stor skada och deras härjningar gick inte att stävja förrän mot slutet av 1800-talet. Dom mot de främsta företrädarna föll på tinget i Alahärmä 1869 men minnet av gängens härjningar lever kvar än idag.

När Alahärmä kommun grundades år 1867 var Finland ett storfurstendöme.

Från och till under årens lopp har delar av befolkningen, precis som på många andra håll, lämnat trakterna. Orsakerna har givetvis varierat. Industrialiseringen och jordbrukets effektivisering är några bidragande orsaker. Många flyttade exempelvis till Nordamerika under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och till Sverige under 1950-, 1960- och 1970-talen.

Grafisk tidsaxel över Finlands historia

Tätorter[redigera | redigera wikitext]

Ekola, Hakola, Hanhila, Hanhimäki, Hilli, Huhtamäki, Kirkonkylä, Kivihuhta, Kojola, Kuoppala, Köykkäri, Lahdenkylä, Ojala, Poromaa, Pelkkala, Perkiömäki, Pesola, Vakkuri, Voltti, Yliviitala

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]