Alan Ruck

Från Wikipedia
Alan Ruck
Alan Ruck i april 2019.
Alan Ruck i april 2019.
FöddAlan Douglas Ruck
1 juli 1956 (67 år)
Cleveland, Ohio, USA
Utbildad vidUniversity of Illinois at Urbana-Champaign, Parma Senior High School och UIUC College of Fine and Applied Arts
Aktiva år1983–
MakaClaudia Stefany
(1986–2005)
Mireille Enos
(2008– )
Betydande roller
Cameron Frye i Fira med Ferris
Stuart Bondek i Spin City
Connor Roy i Succession
IMDb SFDb

Alan Ruck, född 1 juli 1956 i Cleveland, Ohio, är en amerikansk skådespelare. Ruck är bland annat känd för sin medverkan i Spin City och Fira med Ferris.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Ruck föddes i Cleveland, Ohio, USA. Han studerade på Parma Senior High School i Parma, Ohio och tog examen från University of Illinois, med drama som sitt huvudämne.[1]

Efter skolan, flyttade jag till Chicago, eftersom jag inte riktigt kände någon i New York eller Los Angeles, och jag visste personer som gjorde pjäser i Chicago. Så jag flyttade dit, och jag knackade runt lite. Och jag antar att cirka ett år efter jag slutade skolan så fick jag mitt första jobb.

(original: After school, I went up to Chicago, because I didn't really know anybody in New York or Los Angeles, and I knew people who were doing plays in Chicago. So I went up there, and I knocked around a little bit. And I guess about a year after I was out of school, I got my first job.)

Ruck gjorde sin Broadwaydebut 1985 i Neil Simons Biloxi Blues med Matthew Broderick. Strax därefter, hade Ruck blivit en framstående skådespelare på många teatrar runt om i landet, inkluderande Wisdom Bridge Theatre i Chicago. I sin början på vägen in i filmvärlden, dök Ruck upp i filmerna Class och Hard Knocks likväl i några TV-filmer.[1]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Ruck är bland annat mest känd för sin roll som Cameron Frye, Ferris Buellers hypokondriska bästa vän i John Hughes' Fira med Ferris (Ruck var faktiskt 29 då han porträtterade den 17-åriga Cameron), och som Stuart Bondek, den vällustiga, makthungriga medlemmen av New Yorks borgmästares personal i ABC:s situationskomedi Spin City, som sändes 1996–2002.

Hans första filmroll var 1983 i dramat Bad Boys, där han spelade Carl Brennan, Sean Penns vän i filmen, en av hans andra filmroller var 1987 i Three for the Road. Ruck var med i komedin Three Fugitives från 1989. Ruck spelade en märkbar roll som Hendry William French i Young Guns II, uppföljaren från 1990 till filmen Young Guns. Ruck spelade Kapten John Harriman på skeppet USS Enterprise-B i Star Trek Generations från 1994. Han spelade också den jobbiga turisten Doug Stephens på bussen i Speed, samt var en av gisslan i hissen i filmens början. En annan mindre roll var som den excentriske stormjägaren Robert 'Rabbit' Nurick i katastroffilmen Twister 1996. Hans senaste roll var som ett spöke, kämpandes för Ricky Gervais uppmärksamhet i Ghost Town.

1990–1991 spelade han Charlie Davis, i ABC:s serie Going Places. På grund av dåliga tittarsiffror lades serien ner efter bara en säsong. Mellan 1996 och 2002 spelade Ruck Stuart Bondek i tv-serien Spin City tillsammans med Michael J. Fox och senare, Charlie Sheen. 2005 spelade han "Leo Bloom" i Broadwayversionen av Mel Brooks musikal The Producers.

Ruck hade en roll i pilotavsnittet av Tim Minears tv-serie på FOX Drive, men dök inte upp i resten av serien. Han var även med i ett avsnitt av serien Stella på Comedy Central, samt som patient i avsnitt nio i säsong två av Scrubs. I ESPN:s miniserie The Bronx Is Burning spelade han reportern Steve Jacobson. 2006 gjorde han en gästroll i ett avsnitt av Stargate Atlantis. Ruck dök upp som Dr. Frye i komedin Kickin' It Old Skool från 2007, med flera misstänkta referenser till Fira med Ferris.

Han hade en liten roll i M. Night Shyamalans film The Happening från 2008. Han spelade sedan rollen som dekanusen Dean Bowman i collegedramat Greek. I Eureka gästspelade han som en manisk geolog i ett avsnitt. Han spelar Mr Cooverman i filmen I Love You, Beth Cooper. 2009 var han med i Extraordinary Measures[2] tillsammans med Harrison Ford. I tredje säsongen av USA Networks serie Psych gästspelade han som bankrånare, och som en advokat i femte säsongen av ABC:s Boston Legal. Han gästspelade som Martin, en magasinreporter i ett avsnitt av Ruby & The Rockits. 2010 spelade han den tidigare pengatvättande tandläkaren i tv-serien Justified. Han har även en huvudroll i dramaserien "Persons Unknown" på NBC.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Ruck gifte sig med Claudia Stefany 1984 och har två barn med henne, en dotter, Emma, och en son, Sam. 2005 skilde sig Ruck och gifte om sig 4 januari 2008 med skådespelaren Mireille Enos.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Haithman, Diane (3 juli 1986). ”Ruck Just Put Himself Into His 'Day Off' Role”. Chicago Tribune. Läst 25 februari 2010. 
  2. ^ ”News and Culture: Brenden Fraser’s Untitled Crowley Project Now Has (Another) Terrible Title”. Willamette Week. 24 september 2009. Arkiverad från originalet den 26 augusti 2009. https://web.archive.org/web/20090826194508/http://blogs.wweek.com/news/author/amesh/. Läst 29 september 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]