Alanis Morissette

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alanis Morisette
Alaniss.jpg
Född 1 juni 1974 (40 år)
Ottawa, Ontario, Kanada
Bakgrund Kanada Kanada
Genre(r) Popmusik, alternativ rock, electronica
Roll Låtskrivare, kompositör, musikproducent, sångerska, musiker, filmskådespelare
Instrument Piano, keyboard, gitarr, bas, munspel, flöjt
År som aktiv 1987 -
Skivbolag MCA Records, Maverick Records, Collective Sound
Artistsamarbeten Tim Thorney
Webbplats Officiell webbplats]

Alanis Nadine Morissette, född 1 juni 1974 i Ottawa, Ontario, är en kanadensisk flerfaldigt grammybelönad sångerska och skådespelerska med ungerska och franska föräldrar. Hennes skivor har sålt i mer än 55 miljoner exemplar världen över, och den hittills största succén är det tredje musikalbumet Jagged Little Pill (30 miljoner sålda exemplar).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

De första åren[redigera | redigera wikitext]

Alanis Morissette kommer från Ottawa i Kanada; båda hennes föräldrar är lärare. Hon har två bröder, varav den ene är hennes tvillingbror. Redan som barn kunde man kalla henne sångerska och låtskrivare eftersom hon som nioåring skrev sin första sång. En period som medverkande i det kanadensiska tv-programmet You Can't Do That on Television gav henne pengar som gjorde det möjligt för henne att år 1985 finansiera sin första singelskiva, Fate Stay With Me. Singeln blev aldrig någon större succé, men hon lyckades ändå att komma med i det amerikanska talangprogrammet Star Search. Det ledde dock aldrig till något genombrott då hon åkte ut under programmets första delomgång.

Det första skivkontraktet[redigera | redigera wikitext]

År 1990 skrev Morissette under sitt första skivkontrakt med MCA Records, och släppte sitt första musikalbum Alanis år 1991. Denna gång använde hon sig av förnamnet Alanis då skivbolaget befarade att hon skulle bli förväxlad med den kanadensiska sångerskan Alannah Myles. Hennes första album släpptes endast i Kanada, där det sålde dubbelt platina. Hon blev dessutom nominerad till tre Juno Awards i kategorierna Årets singel, Bästa dansalbum och Mest lovande sångerska. Hon vann den sistnämnda kategorin.

Året efter (1992) släppte hon uppföljaren, ett album som inte blev lika framgångsrikt som debuten. Albumet sålde dåligt vilket ledde till att kontraktet med skivbolaget aldrig förnyades.

Los Angeles[redigera | redigera wikitext]

År 1993 flyttade Morissette till Toronto. Inte nog med att hon skulle bo själv, hon skulle också försöka komma vidare med sin karriär. Därefter träffade hon flera låtskrivare, utan resultat. Efter ett par månader i Toronto flyttade hon vidare till Nashville. Därifrån började hon resa fram och tillbaka till Los Angeles, där hon åter igen provade att arbeta tillsammans med så många musiker som möjligt, för att hitta den som passade bäst. Det var under denna tid hon mötte producenten och låtskrivaren Glen Ballard.

Ballard och Morissette började jobba direkt, och inom loppet av en halvtimme sedan de möttes, var de igång att experimentera i Ballards studio. Trots Morissettes ungdomlighet visste Ballard att han hade att göra med en som var smartare än normalt för den åldern. Den första låten som de skrev tillsammans heter The Bottom Line.

Det var dock efter låten Perfect som arbetet kom igång på riktigt. Perfect blev både skriven och inspelad på 20 minuter med Ballard på gitarr och Morissette som improviserar texten. Denna version, som kan höras på Jagged Little Pill, är den enda som blev gjord för utgåvan. Efter Perfect hade de öppnat portarna för musiken, och de följande låtarna skrevs även de i mycket snabbt tempo.

Medan Alanis Morissette arbetade med skivan Jagged Little Pill bodde hon i en liten enrumslägenhet. En eftermiddag, då hon var på väg hem från livsmedelsaffären, blev hon rånad. En man rotade igenom hennes väska medan han höll en pistol mot hennes huvud. Hennes enda bekymmer var dock om det skulle hända något med den bok med texter som fanns i väskan. Lyckligtvis hände ingenting, varken med henne eller textboken, och dessa texter utgör idag en stor del av sångtexterna på albumet Jagged Little Pill.

År 1994 skrev hon kontrakt med skivbolaget Maverick Records.

Jagged Little Pill[redigera | redigera wikitext]

År 1994, som 21-åring, släppte Alanis Morissette sitt första internationella musikalbum Jagged Little Pill. Förväntningarna var inte speciellt stora. Hennes manager har senare berättat att han inte förväntade sig att albumet skulle sälja i mer än 250 000 exemplar. Albumet debuterade då också som nummer 118 på Billboards topp 200.

Saker förändrades dock fort då en DJ från en inflytelserik radiostation uppmärksammade låten You Oughta Know och började spela den nonstop. Sången fick snabbt uppmärksamhet och musikvideon fick mycket speltid på MTV.

Även om You Oughta Know blev en stor hit, var det dock faktum att de efterföljande singlarna också var av hög kvalité. Det gjorde även att albumet blev en stor framgång. Efter You Oughta Know kom singeln Hand in My Pocket och tredje singeln från albumet blev Ironic, som blev hennes största hit. Med de efterföljande singlarna You Learn och Head Over Feet lyckades albumet Jagged Little Pill hålla sig kvar på Billboards topp 20 i mer än ett år.

Albumet blev en stor framgång med 16 miljoner sålda exemplar bara i USA och 30 miljoner världen över. Singlarna är idag klassade som några av de mest kända låtarna från 1990-talet.

Skivans framgång skapade också en motreaktion. Folk anklagade henne för att vara styrd av skivbolaget och för att ha stulit äran från producenten Glen Ballard - och detta fast Alanis själv hade skrivit alla texter och de flesta melodier. Dessutom var ett sådant samarbete inte ovanligt. Fansen svarade dock med att Alanis såklart hade ändrat sig sedan hennes tidigare album släpptes eftersom hon endast var 17 år gammal.

Trots kritiken nominerades albumet till sex Grammys, och vann titeln som Årets album, Bästa kvinnliga rocksång, Bästa rocksång och Bästa rockalbum. Vid Danish Music Awards i Danmark vann hon även priset Årets utländska sångerska och Årets nya utländska namn.

Senare detta år åkte Morissette ut på turné som varade i ett halvår. Den började på små klubbar och slutade i stora arenor.

Supposed Former Infatuation Junkie[redigera | redigera wikitext]

Efter succén med albumet Jagged Little Pill och turné var Morissette utbränd. Hon hade över huvud taget inte lust att hålla på med musik. Därför åkte hon bland annat till Indien som backpacker och var också på Kuba en tid. Hennes nästa utgåva släpptes först 1998 och var en sång, Uninvited, som kom med till soundtracket till filmen Änglarnas stad.

Det nästa albumet, Supposed Former Infatuation Junkie, släpptes senare samma år, och återigen arbetade hon tillsammans med Glen Ballard. Hennes fans och kritiker var dock inte beredda på hennes nya låtskrivarstil, som gjorde upp med många traditionella begrepp om hur en låt ska byggas upp, till exempel på låtarna The Couch och Unsent.

Albumet såldes i USA i omkring 469 000 exemplar redan första veckan. Detta gjorde att albumet gick rakt in som nummer ett på Billboardslistan och detta var det högsta en kvinnlig sångerska någonsin sålt på en vecka, men det var dock väsentligt mindre än vad skivbolaget hade räknat med. Albumet försvann dock från hitlistan snabbt och sålde i "endast" 2,5 miljoner i USA och 10 miljoner världen över.

År 1999 vann sången Uninvited en grammy för Bästa kvinnliga rocksång och Bästa rocksång och den första singeln från albumet, Thank You, blev nominerad till grammyn för Bästa kvinnliga popsång. Senare samma år släppte hon albumet MTV Unplugged och 1999 debuterade hon som skådespelare som Gud i filmen Dogma.

Under Rug Swept[redigera | redigera wikitext]

Efter Supposed Former Infatuation Junkie skulle det ta fyra år innan Morissette skulle släppa nästa album. Denna gång gjorde hon ett album utan Glen Ballard som sin samarbetspartner och övertog själv rollen som producent på albumet Under Rug Swept.

Ännu en gång släppte hon ett album som med en gång nådde första plats på Billboardslistan. Albumet sålde i omkring en miljon exemplar i USA och singeln Hands Clean blev ofta spelad på radion. Denna gången vann hon dock inte några Grammys - istället fick hon en Juno Award som Bästa producent.

Förutom låtarna på Under Rug Swept fanns det en rad andra låtar som inte kom med på albumet. Åtta av dessa släpptes med på Feast On Scraps som dessutom innehåller en dvd med livekonsertinspelningar.

So-Called Chaos[redigera | redigera wikitext]

År 2004 släpptes albumet So-Called Chaos som nådde femteplatsen på Billboards topp 200, samtidigt som det generellt fick ros av kritikerna. Samma år offentliggjorde hon att hon var förlovad med skådespelaren Ryan Reynolds. År 2005 gav hon ut ett album med sångerna från Jagged Little Pill i akustiska versioner för att fira tioårsjubileumet.

Samma år som Jagged Little Pills akustiska version släpptes hennes Greatest Hitsalbum.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia