Alessandro Algardi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Detalj av påve Leo XI:s gravmonument (1642-1644). Peterskyrkan.
Påve Innocentius X (1645–1649). Musei Capitolini, Rom.

Alessandro Algardi, född 31 juli 1598 i Bologna, Italien, död 10 juni 1654 i Rom, var en italiensk skulptör under högbarocken.

Efter studier vid Carracciakademin i Bologna slog sig Algardi omkring 1625 ned i Rom, där han till sina vänner räknade Domenichino, Nicolas Poussin och Andrea Sacchi. Algardi utmärkte sig främst som porträttör, särskilt genom det psykologiska djupet i sin karaktärsanalys. Trots att Algardis inställning var klassicistisk och trots att han tävlade intensivt med Bernini tog han också intryck av Berninis stil, särskilt från dennes staty av påven Urban VIII. Det kan man se till exempel på Algardis staty av påven Innocentius X. Det gravmonument som Algardi utförde över Leo XI i Peterskyrkan var det första som utfördes med Berninis Urban VIII som förebild.

Mellan 1646 och 1653 arbetade Algardi på reliefen Påven Leo I fördriver Attila från Rom. Med sin gradvisa övergång från de fristående figurerna i förgrunden till de låga relieferna i bakgrunden skulle denna relief komma att utöva djupt inflytande på senare tiders teknik.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Montagu, Jennifer, Alessandro Algardi. 2 vol. New Haven: Yale University Press 1985.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]