Alfred Rodenbücher

Från Wikipedia
Alfred Rodenbücher
SS-Gruppenführer Alfred Rodenbücher omkring år 1938. På vänster bröstficka sitter Braunschweigmötets utmärkelse och från bältet hänger SS Hedersdolk. Titeln på vänster ärmelband är ”SS-Sammelstelle”.
SS-Gruppenführer Alfred Rodenbücher omkring år 1938.
På vänster bröstficka sitter Braunschweigmötets utmärkelse och från bältet hänger SS Hedersdolk. Titeln på vänster ärmelband är ”SS-Sammelstelle”.
Gruppenführer
Född29 september 1900
Schopfheim, Storhertigdömet Baden, Kejsardömet Tyskland
Död29 mars 1979 (78 år)
Emmendingen, Baden-Württenberg, Västtyskland
Inträde5 maj 1931
Tjänstetid1931–1941
BefälHögre SS- och polischef i Alpenland

Alfred Rodenbücher, född 29 september 1900 i Schopfheim, död 29 mars 1979 i Emmendingen, var en tysk SS-Gruppenführer. Han var ledamot av Tyska riksdagen och Högre SS- och polischef i ämbetsområdet Alpenland med tjänstesäte i Salzburg.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rodenbücher, som var son till färgaren Josef Rodenbücher och dennes hustru Rosa (född Morath), gick folkskola och yrkesskola och började 1915 att arbeta i fabrik. Året därpå började han som skeppsgosse i Kaiserliche Marine, där han med tiden avancerade till högbåtsman. Rodenbücher lämnade marinen 1930 och inträdde 1931 i Schutzstaffel (SS).

Liksom bland andra Heinrich Himmler och Fritz Weitzel tillhörde Rodenbücher den så kallade krigsungdomsgenerationen, som hade upplevt första världskriget men inte kommit att delta.[1]

Efter Adolf Hitlers utnämning till rikskansler i januari 1933 var Rodenbücher under en kort period statsråd i Bremen för att i slutet av året flytta till Österrike och leda olika SS-distrikt där. Han var senare chef för Flüchtlingshilfswerk der NSDAP, en organisation som hjälpte österrikiska nationalsocialister som hade flytt till Tyska riket, och SS-Sammelstelle, som hjälpte österrikiska SS-män. Han ledde SS-männens träning i Klosterlechfeld i sydvästra Bayern.

Den 13 mars 1938 annekterade Tyskland Österrike genom Anschluss. I juni året därpå utnämndes Rodenbücher till Högre SS- och polischef (Höhere SS- und Polizeiführer, HSSPF) i ämbetsområdet Alpenland med Salzburg som tjänstesäte. På denna post hade Rodenbücher till uppgift att samordna polisens och SS verksamhet inom SS-Oberabschnitt Alpenland i Österrike. Under HSSPF stod alla inom området verksamma polisiära och SS-enheter: Ordnungspolizei, Gestapo, koncentrationsläger, SS-Totenkopfverbände, Sicherheitsdienst (SD) och i viss utsträckning även Waffen-SS. Höhere SS- und Polizeiführer var endast underordnade Heinrich Himmler och Adolf Hitler.

Rodenbücher hamnade i allvarlig konflikt med Gauleiter Franz Hofer och lämnade i april 1941 SS, på egen begäran.[2]

I februari 1942 rekryterades Rodenbücher till Kriegsmarine och var till andra världskrigets slut posterad i bland annat Den Helder, Krim, Albanien och Norge. Efter kriget greps han i Stavern och befann sig i krigsfångenskap till 1948.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Alfred Rodenbücher gifte sig 1936 med Erna Kossar (född 1916). Paret fick en dötter (född 1937).

Befordringshistorik[redigera | redigera wikitext]

Kaiserliche Marine
  • Schiffsjungenunteroffizier: april 1918
  • Unteroffizier-Maat: 1 oktober 1922
  • Oberfeldwebel-Oberbootsmann: 1 oktober 1925
SS
Kriegsmarine
  • Kapitänleutnant der Reserve (Marineartillerie): 1 februari 1942
  • Korvettenkapitän der Reserve (Marineartillerie): 1 april 1943

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Alfred Rodenbücher, 12 juli 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Longerich 2009, s. 123.
  2. ^ Klee 2007, s. 501.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Högre SS- och polischef i Alpenland
1939–1941
Efterträdare:
Gustav Adolf Scheel