All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK), på tamil அனைத்திந்திய அண்ணா திராவிட முன்னேற்றக் கழகம், är ett regionalt politiskt parti i den indiska delstaten Tamil Nadu. Partiledare är Selvi J Jayalalithaa, f.n. chefsminister i delstaten.

Partihistorik[redigera | redigera wikitext]

Partiet grundades 1972 av M.G. Ramachandran (MGR), en filmstjärna i Kollywood, den tamilska filmindustrin. Partiet var en utbrytning ur DMK, lett av M Karunanidhi, den dåvarande chefsministern i Tamil Nadu. Brytningen orsakades av personliga motsättningar.

Partiet kom till makten i hemstaten 1977. I valet 1980 förlorade man sedan till Kongresspartiet. Partiet kom tillbaka, och MGR avled i ämbetet som chefsminister 24 december 1987.

MGR:s hustru, Janaki Ramachandran, tog över som partiledare efter makens bortgång och satt som chefsminister till 1989. Partiet kom tillbaka i regeringsställning 2001 med annan partiledare.

Partiet idag[redigera | redigera wikitext]

I valet till Lok Sabha 1999 fick man 1,9% av rösterna i hela Indien och 10 mandat. Mandatperioden 1999-2004 såg drastiska oflyttningar i den tamilska politiken. AIADMK som hade varit motståndare till BJP kom att närma sig hindunationalismen allt mer. BJP:s allierade, Dravida Munnetra Kazhagam, Pattali Makkal Katchi och Marumalarchi Dravida Munnetra Kazhhagam bröt med BJP och bildade Democratic Progressive Alliance strax inför valet 2004. Lok Sabha-valet kom i Tamil Nadu att stå mellan två fronter, DPA å ena sidan och AIADMK-BJP å den andra. Resultatet blev en brakförlust för AIADMK och BJP, DPA vann samtliga 39 mandat i delstaten och AIADMK försvann därmed från Lok Sabha helt och hållet.

Trots att AIADMK är ett parti med bas främst i Tamil Nadu så har partiet avdelningar i angränsande områden, som Pondicherry (i praktiken en del av Tamil Nadu), Kerala och Karnataka. I Kerala och Karnataka fungerar partiet som ett parti för den tamilska minoriteten där.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]