Alligatorsnappsköldpadda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alligatorsnappsköldpadda
Status i världen: Sårbar[1]
Macrochelys temminckii
Macrochelys temminckii
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Anapsider
Anapsida
Ordning Sköldpaddor
Testudines
Familj Huggsköldpaddor
Chelydridae
Släkte Macrochelys
Art Alligatorsnappsköldpadda
M. temminckii
Vetenskapligt namn
§ Macrochelys temminckii
Auktor Troost, 1835
Hitta fler artiklar om djur med

Alligatorsnappsköldpaddan (Macrochelys temminckii) kallas också för alligatorsköldpadda eller snappsköldpadda. Men bara namnet snappsköldpadda kan ge ett förvirrande tillstånd av vilken art som menas eftersom det finns två arter av snappsköldpaddor.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Alligatorsnappsköldpaddan är den största arten av de två snappsköldpaddsarterna. De kan väga 80 till 90 ibland till och med 100 kilogram. Hanarna är större än honorna.

Alligatorsnappsköldpaddorna har inga tänder men deras käkkanter är vassa och formade som knivegg. De har otroligt kraftfulla käkar och kan bita av en kvast eller en tjock gren, vilket också betyder att den lätt kan bita av ett finger eller en tå.

Alligatorsnappsköldpaddorna är sköldpaddans motsvarighet till Mississippialligatorerna. De har kraftiga benplattor på ryggen precis som hos alligatorerna och är mycket tåliga för skador.

Utbredning och miljö[redigera | redigera wikitext]

Alligatorsnappsköldpaddorna lever i Mississippifloden, i Floridas Everglades och delar alltså miljö med Mississippialligatorerna. Alligatorsnappsköldpaddorna lever i Okefenokee och Georgia. Okefenokee betyder den skakande marken och är ett våtmarksområde som ligger mellan Georgia och Everglades i Florida. Även träsk i Louisiana är områden som alligatorsnappsköldpaddorna föredrar att leva i. Det finns dock inte lika många i Louisiana som i Mississippi och Okefenokee.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Båda könen är ensamlevande och lever till största delen av dagen i vattnet. Arten är för det mesta lugna och långsammsimmare, men är väldigt aggressiva mot inkräktare vilket kan vara Mississippialligatorer, människor eller andra sköldpaddor. Om en människa skulle trampa på en alligatorsnappsköldpadda skulle man förmodligen förlora en tå eller mer.

Jaktmetod[redigera | redigera wikitext]

Alligatorsnappsköldpaddorna jagar med hjälp av jaktmetoden bakhåll (vilket är vanligt hos köttätande reptiler i Mississippi). Alligatorsnappsköldpaddorna sover förmodligen mycket men jagar byten både dag och natt.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Dessa djur äter fiskar och andra alligatorsnappsköldpaddor (de är alltså kannibaler) samt alligatorungar, ägg och fåglar.

Försvar[redigera | redigera wikitext]

Alligatorsnappsköldpaddornas främsta försvar är precis som de vanliga snappsköldpaddornas försvar: ett kraftfullt bett som de kan använda för både djur i samma storlek eller mot människor eller alligatorer och medellånga klor som de använder mot mindre djur.

Alligatorsnappsköldpaddorna använder extremt mycket styrka i försvar och attack. Den kan dra ut halsen ganska långt för att nå bättre när den ska hugga och både utsträkningen och hugget blir kraftfullt för att nå maximal dödareffekt. Tack vare styrkan kan dessa snappsköldpaddor simma förvånansvärt snabbt (men inte så mycket snabbare som andra sköldpaddsarter). Styrkan varierar mycket från individ till individ.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Macrochelys temminckiiIUCN:s rödlista, auktor: Tortoise & Freshwater Turtle Specialist Group 1996, besökt 3 maj 2010.