Allmän ryggsimmare

Från Wikipedia
Allmän ryggsimmare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHalvvingar
Hemiptera
UnderordningSkinnbaggar
Heteroptera
InfraordningVattenskinnbaggar
Nepomorpha
FamiljRyggsimmare
Notonectidae
SläkteNotonecta
ArtAllmän ryggsimmare
N. glauca
Vetenskapligt namn
§ Notonecta glauca
AuktorLinné, 1759
Hitta fler artiklar om djur med

Allmän ryggsimmare (Notonecta glauca) är en art i familjen ryggsimmare. Arten finns över hela Europa, och syns ofta i olika vattensamlingar, exempelvis dammar. Den drivs av två långa ben fungerande som åror, men ligger oftast still på vattenytan och känner efter vibrationer. Vid eventuella vibrationer undersöker den vibrationens källa, bärande på en luftbubbla som ger den syre.

När arten kommer nära sitt byte, huvudsakligen grodyngel, småfisk och vatteninsekter, blir dess ögon blodröda och efterföljer bytet i en jakt. Den är försedd med en lång sugsnabel, som är till för att vara som ett spjut som stöts in i bytet, överförande ett gift från saliven som gör att offret blir förlamat, följt av förvandlande dess inre delar till en sörja, samt att den slutligen suger upp sörjan. Människor kan också känna av giftet, om än inte lika kraftigt. Den kallas ibland för vattengeting på grund av dess smärtsamma stick[1].

Försök aldrig att plocka upp ett av dessa, till synes harmlösa, odjur. Bettet känns som att köra in en glödgad virknål i fingret... ja, det är vad jag har hört. Jag hade tänkt låta mig bitas i forskningssyfte men jag tordes inte!
– Backshall, Steven

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Backshall, Steve (2007). ”Ryggsimmare”. Världens giftigaste djur. Singapore. sid. 46. ISBN 978-1-84517-225-1 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Småkryp. Åke Sandhall. 1991. ISBN 91-0-010027-7