Amelie Nörgaard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Amelie Elisabeth Nörgaard, född 17 februari 1982[1] i Helsingborg[2] , är en svensk skådespelare, programledare, producent, regissör och manusförfattare.[3] Hon har en förälder från Danmark.[2]

Amelie Nörgaard gick estetisk linje teater-dans på Olympiaskolan i Helsingborg och läste teatervetenskap vid Lunds universitet innan hon gick två-årig teaterlinje vid Fridhems folkhögskola i Svalöv 2005–2007.[3]

I Höganäs var Nörgaard med och drev amatörteaterföreningen Helium.[3] Hon var barnteaterledare och medverkade i nyårsrevyn på Tivolihuset.[3] Första rollen var på Sommarteatern på Krapperup, där hon fick sin skådespelarträning.[3] Hon fortsatte som manusförfattare och regissör, bland annat till föreställningarna Punggrepp och Död åt Tengil – Kötta han med klacken.[3] Sommaren 2007 tog Amelie Nörgaard steget från teater till tv. Hon medverkade i SVT:s Sommarlovsmorgon Hej hej sommar med Nic Schröder.[3] Före inspelningarna föreslog hon för Schröder att hon skulle gestalta den påhittade personen Clary Hazy Filét med stort blått hår och engelsk brytning. SVT godkände inte förslaget och i stället fick hon rollen som Annika i kiosken.[3] När SVT behövde en jul- och nyårsvikarie till barn- och ungdomsprogrammet Bobster fick hon chansen efter att ha provspelat[3], och fortsatte sedan som fast programledare för Bobster. Sedan 2010 kan man se henne i humorprogrammet Gabba Gabba i SVT B och på webben.

Nörgaard har även haft roller i filmerna Du & jag (2006), kortfilmen Private calls (2008) och Utan titel (I love Johan) (2002). Hon har regisserat och skrivit manus till kortfilmerna Att dö lite grand (2007) och En doft av lavendel (2008).

Sedan hösten 2011 medverkar hon i humorprogrammet PartajKanal 5. Ett program som främst består av inövade och improviserade sketcher, där hon har en av huvudrollerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska filminstitutets filmdatabas: Amelie Nörgaard
  2. ^ [a b] SVT-chatt med Amelie Nörgaard och Jesper Rönndahl
  3. ^ [a b c d e f g h i] Helsingborgs dagblad: Hon bryter gärna med givna mönster Publicerad: 2008-12-28. Läst: 2011-02-08.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]