American Beauty

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För albumet av Grateful Dead, se American Beauty (musikalbum).
American Beauty
Genre Komedi
Drama
Regissör Sam Mendes
Producent Bruce Cohen
Dan Jinks
Manus Alan Ball
Skådespelare Kevin Spacey
Annette Bening
Thora Birch
Originalmusik Thomas Newman
Produktionsbolag DreamWorks SKG, Jinks/Cohen Company
Premiär 1999
Speltid 122 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

American Beauty är en amerikansk film från 1999 i regi av Sam Mendes efter manus av Alan Ball.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I en förnäm amerikansk villaförort lever 42-årige Lester Burnham vad som på ytan tycks vara ett harmoniskt liv med sin företagsamma mäklarhustru Carolyn och välartade tonårsdotter Jane. Skrapar man lite på den välpolerade ytan är dock sanningen en annan. Lester är deprimerad, hans äktenskap är sedan länge fullständigt passionslöst och hans chef är en skitstövel. Carolyn har prestationsångest och är uttråkad, och Jane "hatar" dem båda två, på tonåringars vis.

När Lester träffar Janes jämnåriga kompis Angela på en cheerleader-uppvisning och familjen Fitts flyttar in i huset bredvid vänds livet upp och ner för familjen Burnham. Lester blir blixtförälskad, säger upp sig från sitt jobb och börjar röka cannabis. Dessutom fixar han ett rejält avgångsvederlag från sitt jobb genom att inte berätta om sin högste chefs snedsprång, för företagets pengar. Hans langare är unge Ricky Fitts i grannfamiljen, som i sin tur utvecklar en närgången fascination för Jane. Carolyn drivs i sin tristess in i kollegan Buddy "The Real Estate King" Kane's armar. Alla återfinner de livsenergin, men frågan är om det kan vara för evigt och om det är rätt.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen punkterar mycket av den "amerikanska drömmen" med medelklassens perspektiv där det som verkar vara är det viktigaste, inte vad som verkligen är. Under ytan är människornas behov som alla andras med teman som kärlek, skönhet, befrielse, självförverkligande, familj, och sökande efter lycka. Den utgjorde filmdebut för såväl manusförfattaren Alan Ball som regissören Sam Mendes, båda med en bakgrund vid teatern. Dessa två samt två av huvudrollsinnehavarna, Kevin Spacey och Annette Bening blev nominerade till en Oscar. Vid Oscarsgalan 2000 vann filmen fem stycken statyetter, inklusive den för bästa film.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

I rollerna: Översta raden, från vänster till höger: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Mena Suvari
Nedre raden: Chris Cooper, Wes Bentley, Allison Janney

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • ... look closer

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]