Ammoniumkarbonat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ammoniumkarbonat
strukturformel
Systematiskt namn Ammoniumkarbonat
Övriga namn Hjorthornssalt
Kemisk formel (NH4)2CO3
Molmassa 96,09 g/mol
Utseende Vitt pulver
CAS-nummer 506-87-6
SMILES [O-]C(=O)[O-].[NH4+].[NH4+]
Egenskaper
Densitet 1,50 g/cm³
Löslighet (vatten) Löslig
Smältpunkt 58 °C
Faror
Huvudfara
Irriterande Irriterande
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Ammoniumkarbonat, (NH4)2CO3, sönderdelas liksom de flesta andra ammoniumsalter vid upphettning, och produkterna är i detta fall enbart gaser: ammoniak, koldioxid och vattenånga.

\rm (NH_4)_2CO_3(s)\rightarrow 2\ NH_3(g) + CO_2(g) + H_2O(g)

Av denna anledning ingår ammoniumkarbonat i hjorthornssalt, som är ett speciellt bakpulver i matlagningen - speciellt, då gasen ammoniak inte är helt lukt- och besvärsfri.

Ammoniumkarbonat förekommer också som surhetsgradsstabilisator (buffert) i många mediciner. Som livsmedelstillsats kan ammoniumkarbonat betraktas som ett jäsningsmedel, och används istället för bakpulver i kakor och kex. Ammoniumkarbonat har E-nummer E 503.

Den 3 december 2008 beslutade EU om importstopp av ammoniumkarbonat som tillverkats i Kina.

Naturligt ammoniumkarbonat uppstår vid förruttnelse eller upphettning av kvävehaltiga organiska ämnen och finns t ex i gödningsämnet guano. Det i handeln förekommande hjorthornssaltet är ej det naturliga saltet utan en blandning av surt ammoniumkarbonat och ammoniumkarbaminat. Ursprungligen framställdes det genom torrdestillation av horn, hjorthorn och benknotor, vilket också gett upphov till ämnets handelsnamn.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952