Amun Abdullahi

Från Wikipedia

Amun Abdullahi eller Amun Abdullahi Mohammed föddes 23 oktober 1974 i Somalia och kom till Sverige i början av 1990-talet. Hon är en prisbelönad somalisk-svensk radiojournalist samt grundare av Knowledge House i Hargeisa respektive Mogadishu, Somalia samt Kunskapshuset i Rinkeby, Stockholm.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Amun Abdullahi föddes i Mogadishu, Somalia, och växte sedan upp hos fosterföräldrar i Merca. Hon kom 1992 till Sverige som flykting. Hon bodde först i Umeå, där hon studerade svenska och arbetade inom äldreomsorgen. Hon var drivande i Röda Korsets vänverksamhet och fick tidigt många svenska vänner. Hon engagerade sig även i Röda korsets insamlingsverksamhet i Umeå.

Hon gifte sig och flyttade till stadsdelen Rinkeby i Stockholm. Hon flyttade sedan till stadsdelen Kista, innan hon för en period flyttade tillbaka till Mogadishu.[1]

I Rinkeby engagerade hon sig i folkbildningsarbete, startade Somaliska mediaföreningen i Stockholm, och var med om att starta TV-sändningar på somaliska i Öppna kanalen. Rinkeby Folkets hus tillhandahöll studio för sändningarna.[2] Hennes drivkraft var att ta reda på fakta och motverka falsk ryktesspridning, framför allt kring planerade utvisningar. Hon intervjuade tjänstemän på olika myndigheter och ställde frågor som hon fångat upp från befolkningen i Rinkeby.

Hon fick Rinkeby stadsdelsförvaltnings uppdrag att göra en kartläggning av kvinnors bakgrund och motiv att komma till Rinkeby. Hon fick SVT:s uppdrag att göra ett reportage om personer som blivit utvisade till Somalia. Programmet ”Att köpa ett liv för pengar” fick mycket uppmärksamhet.

Hon blev antagen till Dramatiska Institutets utbildning för dokumentärfilmare år 2002. Innan utbildningen var helt klar rekryterades hon till Sveriges Radio International.

Hon tog initiativ till ett upprop där 130 personer uttalade behovet av nyhetssändningar på somaliska i SR International. Undertecknarna poängterade att behovet av information var särskilt stort bland somalier. SR International startade därefter sändningar 25 minuter i veckan på somaliska.

2003 fick hon själv uppdraget att leda de somaliska radiosändningarna. Under hennes ledning utökades sändningarna till 30 minuter direktsändning per dag.

Hon gjorde flera uppmärksammade reportage som fick vidare spridning genom Dagens Eko. Däribland förtjänar ett reportage att nämnas särskilt. Hon avslöjade hur den islamiska milisen Al-Shabab rekryterade ungdomar till striderna i Somalia via en fritidsgård i Rinkeby. Många somalier ville inte tro på de uppgifter hon förmedlade och sanningshalten i hennes reportage ifrågasattes även av radioprogrammet Konflikt.

Hon fick motta upprepade hot om våld på grund av sitt arbete och blev även misshandlad. Hennes bil eldades upp. Händelsen ledde till att hon sade upp sig från SR och flyttade tillbaka till Mogadishu.

Hon fick senare upprättelse genom ett uppföljande reportage i Uppdrag Granskning som visade att hon hade gediget källmaterial som gav stöd för hennes slutsatser. I Hargeisa och i Mogadishu startade hon Knowledge House, skolor med boende för ensamstående kvinnor och deras barn. Verksamheten har hittills omfattat 200 barn och deras mödrar.

Sedan 2015 bor hon återigen i Sverige; i stadsdelen Husby. Hon är gift med ”Abdi” Almi Ahmed och har en son Ayub, född 2016.

Hon startade 2016 projektet ”Kvinnor kokar ihop”, där hon samlade kvinnor med olika ålder och ursprung till samtal om mänskliga rättigheter samtidigt som de lagade mat tillsammans. Projektet ledde vidare till det projekt hon är engagerad i idag.

Sedan oktober 2018 driver hon Kunskapshuset i Rinkeby på Askebykroken 7. Tillsammans med Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd startade hon ett idéburet offentligt partnerskap i projektet ”Här och nu” www.kunskapshuset.com.

Kunskapshuset erbjuder föreläsningar, studiecirklar, träning i svenska och samtalsgrupper om arbetets betydelse, grunderna för det svenska välfärdssystemet, föräldrarollen samt boende, miljö och trivsel. Kunskapshuset har sedan det öppnades blivit en viktig förmedlare av kunskap och kontakter för de som söker information om det svenska samhället, som behöver hjälp med myndighetskontakter, hjälp att hitta lämpliga studier eller komma ut i arbete.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Hon nominerades till Guldspaden, ett pris som årligen utdelas av Föreningen Grävande Journalister och juryn placerade henne på andra plats.
  • 2010 erhöll hon Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskayas minne.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]