Anastasia Nikolajevna Romanova

Från Wikipedia
Anastasia Nikolajevna Romanova
Grand Duchess Anastasia Nikolaevna.jpg
Storfurstinnan Anastasia cirka 1914.
ÄttHuset Romanov
Född18 juni 1901
Peterhofs palats, Peterhof
Död18 juli 1918 (17 år)
Jekaterinburg, Ryska SFSR
BegravdPeter-Paulkatedralen, Sankt Petersburg
Namnteckning
Storfurstinnan Anastasia år 1910.

Hennes Kejserliga Höghet Storfurstinnan Anastasia Nikolajevna Romanova, född 18 juni 1901 i Peterhof, död 17 juli 1918 i Jekaterinburg, var yngsta dotter till Rysslands siste tsar Nikolaj II och Alexandra av Hessen. Hennes syskon var Olga, Tatiana, Maria och Aleksej. Anastasia mördades 1918 tillsammans med resten av sin familj.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anastasias födelse var en besvikelse för Nikolaj och Alexandra; man ville ha en son som kunde ärva tronen och föra släkten Romanovs ätt vidare. Anastasia delade rum med sin äldre syster, Maria Nikolajevna, och de två var kända som "det lilla paret" medan deras äldre systrar, Olga och Tatiana var kända som "det stora paret". Anastasia fick senare också en bror; Aleksej Nikolajevitj. Som person beskrivs Anastasia som mycket livlig och busig – hon var intelligent, men odisciplinerad och studerade därför dåligt.

Hon och hennes systrars relation till Rasputin var mycket omtalad. Rasputin hade fått stort inflytande över hennes mor då han sade sig kunna bota och lindra deras brors blödarsjuka. Han fick också stort inflytande över de fyra systrarna, som liksom sin mor tycks ha utvecklat ett nära och förtroendefullt förhållande till honom. Deras sköterska Sofia Ivanovna Tyutcheva var chockerad över att deras mor tillät Rasputin att besöka systrarna i deras sovrum när de var i sina nattlinnen, när han talade med dem och omfamnade dem. Det cirkulerade rykten om att Rasputin hade förfört både modern och de fyra döttrarna. Liksom sin mor och sina systrar skrev hon tillgivna brev till Rasputin då han var frånvarande. Breven nämner inget sexuellt, men var ändå mycket intimt kärleksfulla, och då kopior av dem spreds och cirkulerade väckte de skandal. Det gav bland att upphov till pornografiska karikatyrer, där Rasputin avbildades medan han hade sex med kejsarinnan då de fyra storfurstinnorna nakna tittade på tillsammans med Anna Vyrubova.

Under första världskriget ansågs hon för ung för att arbeta som sjukvårdare för Röda Korset som sin mor och sina två äldsta systrar. I stället besökte hon sårade soldater på sjukhuset vid Tsarskoje Selo tillsammans med sin syster Maria, och piggade upp dem genom att bland annat spela kort med dem. Under den ryska revolutionen 1917 arresterades hon tillsammans med sina föräldrar och syskon. Familjen befann sig vid tiden för revolutionen i Tsarskoje Selo, där de först hölls kvar i husarrest. Därefter fördes de i fångenskap först till Tobolsk och därefter till Jekaterinburg. Anastasia mördades tillsammans med sin familj av bolsjevikerna.

Anastasia blev 2001 helgonförklarad som martyr av den rysk-ortodoxa kyrkan tillsammans med övriga familjemedlemmar.

Alternativa historietolkningar[redigera | redigera wikitext]

Efter mordet på tsarfamiljen 1918 började ett rykte cirkulera om att Anastasia hade överlevt. Under årens lopp framträdde flera kvinnor i Europa som påstod att de var Anastasia. Den mest kända av dessa var Anna Anderson. Hon dök upp i Berlin 1920 och dog i USA 1984. Hon vann många anhängare, men de flesta medlemmarna av Romanovsläkten tog dock avstånd från henne. År 1994 kunde man med den nya DNA-tekniken konstatera att hon inte kunde ha varit Anastasia. Det antas att Anna Anderson var identisk med tysk-polskan Franziska Schanzkowska, också detta efter ett DNA-prov som stämde med en av hennes släktingar. Anna Andersson hade många likheter med Anastasia, bland annat hade båda en missbildning vid en av höger fots tår samt samma ansiktsform och identiska öron.

Det ryktades att Tsar Nikolajs mor, Maria Fjodorovna, planerade att träffa Anna Andersson, men så blev inte fallet. Att påstå att man var en av tsarfamiljens överlevare var populärt, eftersom det viskades om att en del av en enorm förmögenhet som Nikolaj II och Alexandra innehade 1914 skulle finnas på Bank of England. Detta är dock inte troligt, eftersom krigskassan bestod av Nikolajs tillgångar, och större delen användes till första världskriget.

1989 påträffades tsarfamiljens kvarlevor, vilka identifierades 1991. Utförliga DNA-tester företogs i Ryssland, USA och England; dessa tester övertygade forskarna om att det verkligen var tsarfamiljen man funnit, även om resultatet har ifrågasatts. Enligt vetenskapliga undersökningar utförda i USA under William R. Maples ledning saknades också just kvarlevorna av Anastasia samt brodern Aleksej.

De två saknade barnen återfanns och identifierades slutligen 2008. I mars 2009 bekräftades det genom DNA-test och därmed är alla kvarlevor från tsarfamiljen återfunna.[1] Efter kommunismens fall fick Nikolaj II och hans familj den 17 juli 1998 en slutgiltig begravning i Sankt Petersburg. Den rysk-ortodoxa kyrkan helgonförklarade 2001 tsarfamiljen. Den 1 oktober 2008 fastslog Rysslands högsta domstol att mordet på den avgångne tsaren Nikolaj II var olagligt.[2]

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander III av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kristian IX av Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Fjodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise av Hessen-Kassel
 
 
 
Anastasia Nikolajevna Romanova
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karl av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig IV av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elisabeth av Preussen
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra av Hessen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert av Sachsen-Coburg-Gotha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alice av Storbritannien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viktoria av Storbritannien
 
 
 


Inom populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Legenden om Anastasia har givit upphov till böcker och har filmatiserats ett flertal gånger.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Peter Kurth, Anastasia, the riddle of Anna Anderson.
  • Hans Nogly, Anastasia (roman).

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]