Gustavianum

(Omdirigerad från Anatomiska teatern)
Uppslagsordet ”Anatomiska teatern” leder hit. För undervisningsrum för anatomi, se Anatomisk teater.
Gustavianum
Universitetsmuseum
Gustavianum från öster.
Gustavianum från öster.
Ort Uppsala
Adress Akademigatan 3
Koordinater 59°51′28.60″N 17°37′54.09″Ö / 59.8579444°N 17.6316917°Ö / 59.8579444; 17.6316917
Arkitekt Caspar van Panten
Ägare Uppsala universitet
Färdigställande 1620-tal
Den anatomiska teatern, som uppfördes 1662–1663, byggdes av Olof Rudbeck d.ä. för att utföra offentliga dissektioner inför betalande publik.
Gustav III tar emot universitets lärare och studenter 1786 i trädgården bakom Gustavianum. Akvarell av Louis Jean Desprez.

Gustavianum i Uppsala är inrymt i Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad med den anatomiska teatern på taket. Den ligger i korsningen Biskopsgatan och Domkyrkoplan i stadsdelen Fjärdingen i Uppsala, och fungerar i dag som universitetsmuseum under namnet Gustavianum – Uppsala universitetsmuseum. Den sista september 2019 stängde museet för reparation, och beräknas vara stängt i tre år.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1595 bedrevs undervisningen i Academia Carolina, men när kung Gustav II Adolfs administration och verksamhet växte under uppbyggnaden av den svenska stormakten, behövde även högre utbildning och forskning utökas och omfatta mer än prästutbildning. Därför inleddes 1622 byggandet av ett nytt, stort hus, ritat av Caspar van Panten, för att inrymma föreläsningssalar, boktryckeri, kommunitet (matsal för studenter), studentrum m.m. Senare tillkom även ett bibliotek. I byggnaden ingår dock medeltida murverk från Ärkebiskopsgården, som tidigare låg på platsen.

Under den stora stadsbranden i Uppsala den 16 maj 1702 lär släckningsarbetet ha dirigerats av Olof Rudbeck d.ä. stående på Gustavianums tak (Se även Branden i Olof Rudbecks bibliotek).

När gamla Academia Carolina revs år 1778 blev Gustavianum universitetets huvudbyggnad fram till dess det nya universitetshuset byggdes 1887. Dessförinnan hade biblioteket vid 1800-talets mitt överförts till Carolina Rediviva. Huset blev byggnadsminnesmärkt 1935.[2]

Så sent som under 1990-talet användes Gustavianum av institutionerna för arkeologi, antikens kultur och samhällsliv samt egyptologi. Sedan 1997 används Gustavianum som universitetsmuseum.

Anatomiska teatern[redigera | redigera wikitext]

Speciellt för denna byggnad är Rudbecks anatomiska teater (Theatrum anatomicum) – en kupol centralt i huset, krönt av ett solur, som uppfördes 1662–1663. Den specialbyggdes av medicinprofessorn Olof Rudbeck d.ä. för att utföra och demonstrera dissektioner inför en publik av kolleger och studenter.

Anatomiska teatern sticker upp som en kupol ovanför Gustavianums övriga tak och kan därför ha många fönster som släpper in det nödvändiga ljuset. Den tidens oljelampor etc. kunde inte ge tillräckligt ljus för att åskådarna skulle kunna se tydligt. Grundstrukturen är hämtad från den klassiska, grekiska amfiteatern, men är byggd mycket mer på höjden och med enbart ståplatser för att åskådarna ska komma så nära som möjligt. Det var ju oftast mycket små strukturer som Rudbeck ville visa. Salen rymde 200 stående åskådare.

Rudbecks anatomiska teater var inte den första i Europa men var nyskapande i sin utformning och ansågs länge vara Europas förnämsta teater i sitt slag. Salen finns fortfarande kvar och används ibland för konserter, föreläsningar eller evenemang.

Gustavianum - Uppsala universitetsmuseum[redigera | redigera wikitext]

Gustavianum - Uppsala universitetsmuseum
Typ av museumUniversitetsmuseum
PlatsUppsala, Sverige Sverige
Etablerat17 juni 1997
Besökare per år90 069 (2017)[3]
MuseichefMarika Hedin
Webbplats
www.gustavianum.uu.se

Den 17 juni 1997 invigde kung Carl XVI Gustaf Gustavianum. Museet är ett universitetsmuseum och samlingarna består av olika objekt som universitetet samlat på sig sedan grundandet 1477. Museet hade 90 069 besökare år 2017,[4] och utsågs år 2016 till Sveriges 6:e bästa museum av resewebbplatsen Tripadvisors användare.[5]

Gustavianum har fem fasta utställningar:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]