Andøya Space Center

(Omdirigerad från Andøya Rocket Range)
Andøya Space Center
Rocketrangesummer.JPG
Org.nr979 122 721
TypAktiebolag
HuvudkontorAndenes, Norge
Antal anställda70
Historik
Grundat1997 (som aktiebolag)
Övrigt
Webbplatsandoyaspace.no
Oksebåsen med Andøya Space Center

Andøya Space Center AS, eller Andøya Rakettskytefelt, före 2014 Andøya Rocket Range, är en raketbas i Oksnebåsen i Andøy kommun i Norge. Basen etablerades på 1960-talet. Den första raketuppskjutningen, av en sondraket, skedde 1962.

Andøya Space Center är en civil rymdbas, som ägs till 90 % av norska handels- och industridepartementet och till 10 % av Kongsberg Defence & Aerospace. Andøya Space Center har två dotterbolag: Narom AS (Norwegian Centre for Space Related Education) och ATC AS (Andøya Test Center).

Sedan 1992 har 1 200 sondraketer skjutits upp från Andøya.

Andøya Space Center driver också sedan 1997 Svalbard Rakettskytefelt (SvalRak) vid Ny-Ålesund i Svalbard.

Incidenter[redigera | redigera wikitext]

Den 25 januari 1995 utlöste en trestegsraket från Andøya alarmberedskap i Ryssland då den troddes vara en interkontinental ballistisk robot som skjutits upp från en amerikansk ubåt i Norska havet. Det ryska utrikesdepartementet hade förvarnats om uppskjutningen men varningen hade inte nått generalstaben eller militären. Ryssland förberedde ett motanfall med kärnvapen mot USA och bilder av Boris Jeltsin med atomportföljen gick världen runt. När det upptäcktes att man hade felberäknat raketens bana annullerades anfallet.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]