Anders Arborelius

Från Wikipedia
Biskop
Anders Arborelius
KyrkaKatolska kyrkan

StiftStockholms katolska stift
Period1998
FöreträdareHubertus Brandenburg

ValspråkIn laudem gloriae
ÖversättningGud till pris och ära
Prästvigd8 september 1979 av Hubertus Brandenburg
Biskopsvigd29 december 1998 av Hubertus Brandenburg
Akademisk titelTeologie licentiat
Född24 september 1949 (74 år) i Sorengo, Schweiz

Anders Arborelius, född 24 september 1949 i Sorengo, Schweiz, av svenska föräldrar, är sedan 29 december 1998 katolsk biskop för Stockholms katolska stift. Han är tillika karmelitmunk [1][2] och ordförande för Nordiska biskopskonferensen.

Anders Arborelius växte upp i Lund. Vid 20 års ålder konverterade han till katolicismen (han upptogs i Elisabethsystrarnas kapell i Malmö), och två år senare inträdde han i karmelitklostret i Norraby. Han studerade filosofi och teologi i Brügge i Belgien och i Rom och avlade sedan teologie licentiatexamen på karmeliternas universitet i Rom. 1977 avlade han sina eviga löften i Karmelitorden. Han prästvigdes den 8 september 1979. Han är Sveriges förste katolske biskop av svensk börd sedan reformationen.[1] Som biskop antog han valspråket "In Laudem Gloriae” (Gud till pris och ära/Till Guds högre ära).

Tillsammans med pingstpastorn Sten-Gunnar Hedin skrev Anders Arborelius det uppmärksammade Jesusmanifestet 2003, bland annat om Jesu jungfrufödsel som ett biologiskt faktum (till skillnad från symbol eller myt).[3][4] Arborelius företräder i likhet med Katolska kyrkans katekes en traditionell kristen syn.

I egenskap av biskop är Anders Arborelius beskyddare av Sveriges unga katoliker (SUK).

I advent 2005 reagerade Anders Arborelius på ett manifest av Katolsk vision [5] med ett upprop att "besinna sig" och "vända om till kyrkans tro".[6] 8 september 2009 förnyade Arborelius sitt avståndstagande från Katolsk vision: "Återigen ser jag mig tvungen att påpeka att ”Katolsk Vision” på intet sätt återspeglar det som är den Katolska kyrkans tro och att man inte har något bemyndigande att kalla sig ”katolsk” [...] Jag vädjar till dem som står bakom ”Katolsk Vision” att ompröva sina ställningstaganden och söka sig tillbaka till det som är Kyrkans tro."[7].

Biskop Anders Arborelius har visat starkt engagemang för flykting- och invandrarfrågor och var en av undertecknarna av det så kallade Påskuppropet 2005 som syftade till att underlätta för nyanlända flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige.

Han har även tagit initiativ till att den katolska organisationen Respekt - rörelse för livet, som arbetar med medicinsk-etiska frågor grundades 2001. För att uppmärksamma dessa frågor tog han samma år initiativ till att katoliker i Sverige firar den tredje söndagen i advent som Livets söndag, då biskopen skriver ett särskilt herdabrev som läses upp i alla katolska församlingar i Stockholms katolska stift. Anders Arborelius är också en av initiativtagarna till uppropet Bevara äktenskapet.

Anders Arborelius är ordförande för katolska stiftets Freds- och rättvisekommission, Justitia et Pax och Kommission för inter-religiös dialog, KID.

Anders Arborelius har på senare tid, efter 2007, varit tillmötesgående gentemot de stiftsbor som fasthåller vid den äldre romerska liturgin och uttryckt tacksamhet gentemot präster från Kristus Konungens Institut, som kommit från utlandet för att bistå med denna uråldriga rit.[8]

Bibliografi (urval)

  • 2011 - Andens ABC Libris förlag
  • 2008 - In laudem gloriae- texter från tio år som biskop. ( i urval av Maria Hasselgren)
  • 2008 - Andens manifest (tillsammans med Sten-Gunnar Hedin)
  • 2004 - Enhet i mångfald: herdabrev under jubileumsåret
  • 2003 - Jesusmanifestet (tillsammans med Sten-Gunnar Hedin)
  • 2000 - Biskopens novisår: en bok av, med och om Anders Arborelius
  • 1987 - Trosmeditation
  • 1986 - Den brinnande pilen: Karmels mystik genom tiderna

Noter

Företrädare:
Hubertus Brandenburg
Biskop i Stockholms katolska stift
1998-
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten