Anders Eriksson (artist)

Från Wikipedia
Anders Eriksson
Född3 augusti 1956[1] (67 år)
Trollhättans församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningSkådespelare, filmregissör, manusförfattare[2]
SläktingarClaes Eriksson (syskon)
Namnteckning
Redigera Wikidata

Anders Georg Eriksson, född 3 augusti 1956 i Trollhättans församling, Älvsborgs län,[3] är en svensk revyartist, komiker och skådespelare. Han är känd som medlem av Galenskaparna och After Shave och är bror till Claes Eriksson, även han medlem i Galenskaparna och After Shave.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anders Eriksson tänkte utbilda sig till lärare och studerade vid Chalmers tekniska högskola på 1970-talet. Studierna avbröts och i stället blev han medlem i revygruppen Galenskaparna som bildades 1978. År 1982 började Galenskaparna samarbeta med sånggruppen After Shave, vilket har resulterat i en lång rad revyer, filmer och TV-serier, ofta med Eriksson i huvudrollen.

Rollen som Roy i TV-serien Macken 1986 gjorde Eriksson folkkär. En annan av hans kända figurer är Farbror Frej i TV-serien En himla många program från 1989. Några andra exempel är den sociale Spanar'n som finns i revyer och i En himla många program samt den passionerade musikläraren Morgan i Den enskilde medborgaren från 2006.

Vid sidan av Galenskaparna och After Shave har Anders Eriksson framträtt på egen hand med sin banjolele. Han har sjungit och spelat på festivaler både i Sverige och utomlands. Han har skrivit svenska versioner av flera låtar av George Formby, bland annat "Mr Wu's a Window Cleaner Now" som blev "Farbror Stig är NK-tomte nu".[4] I programbladet till "Allt Möjligt" beskrevs Anders beundran för Formby i poetiskt språk: "Något ljuvt och ängla-aktigt skiner / omkring Anders när han får ta del / av George Formby, engelsk window-cleaner / och hans flinka ukulelespel."[5]

Scenföreställningar[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sveriges befolkning 2000, Sveriges Släktforskarförbund, 2020, Eriksson, Anders Georg.[källa från Wikidata]
  2. ^ läst: 14 september 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ Sveriges befolkning 2000: Eriksson, Anders Georg (1956-08-03) Försäkringskassan, uttag avseende 20001231 (2014)
  4. ^ ”Farbror Stig är NK-tomte nu”. www.turderland.nu. http://www.turderland.nu/material/juljuljul/farbrorstigarnktomtenu.html. Läst 3 augusti 2021. 
  5. ^ ”Anders Eriksson”. www.turderland.nu. http://www.turderland.nu/personer/galenskaparna/anderseriksson.html. Läst 3 augusti 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]