Andorra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Andorra (olika betydelser).

Koordinater: 42°32′N 1°35′Ö / 42.533°N 1.583°Ö / 42.533; 1.583

Principat d'Andorra
Furstendömet Andorra
Flagga Statsvapen
ValspråkVirtus Unita Fortior
Nationalsång: El Gran Carlemany
Huvudstad Andorra la Vella
Största stad Andorra la Vella (cirka 22.000 inv.)
Officiellt språk katalanska [1]
Demonym andorran[2]
Statsskick furstendöme¹
 -  samregerande furstar François Hollande² & Joan Enric Vives i Sicilia³
 -  regeringschef Antoni Martí
Självständighet Paréagekontraktet 
 -  Erkänd 8 september 1278 
Area
 -  Totalt 468 km² (180:e)
 -  Vatten (%) försumbart
Befolkning
 -  2014 års uppskattning 85 458 [3](187:a)
 -  Befolkningstäthet 182,6/km² (51:a)
BNP (PPP) 2003 års beräkning
 -  Totalt 12,9 miljarder kr. (185)
 -  Per capita 168 000 kr (2004) 
HDI (2012) 0,846[4] (33:e)
Valuta euro (EUR)
Tidszon CET (UTC+1)
 -  Sommartid CEST (UTC+2)
Topografi
 -  Högsta punkt Coma Pedrosa, 2 946 m ö.h.
 -  Största sjö Juclar, 0,29 km²
Nationaldag 8 september
Nationalitetsmärke AND
Landskod AD
Landsnummer 376
1. Furstendöme under Frankrike och biskopen av Urgel i Spanien.
2. Fransk samregerande furste.
3. Episkopal samregerande furste.

Andorra (katalanska: Andorra), formellt Furstendömet Andorra[2] (katalanska: Principat d'Andorra), är ett litet furstendöme i Pyrenéerna i sydvästra Europa, en inlandsstat på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Huvudstad är Andorra la Vella. Andorra är en av Europas mikrostater.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Furstendömet kan spåra sin historia tillbaka till Spanska Mark, den region som Karl den store skapade som buffert mellan det då moriska Spanien och hans kristna Frankrike. Andorra gavs i början av 800-talet till biskopen av Urgel i Spanien, som efter lokala tvister fick dela överhögheten med en fransk greve från och med slutet av 1200-talet. Via flera turer har den senares rättigheter sedan hamnat hos den franske presidenten som idag delar "fursterollen" med biskopen av Urgel.

Genom sitt relativt isolerade läge och ringa storlek har Andorra stått utanför mycket av de historiska och politiska skeenden som ägt rum i resten av Europa, inklusive de två världskrigen, även om landet varit ockuperat eller annekterat av antingen Frankrike eller Spanien under kortare perioder. Landet var närmast feodalt långt in på 1900-talet, utan politiska partier eller konstitution och med all makt hos de två furstarna. År 1993 hölls dock den första folkomröstningen som ledde fram till en modern demokrati, med konstitution, parlament och politiska partier. Som mikrostat saknar Andorra vissa statsinstitutioner som försvarsmakt och egen valuta, men upprätthåller en egen utrikespolitik.

Andorra är en av de stater i världen som har den högsta medellivslängden. Enligt beräkningar från 2011 i CIA:s World Fact Book är den förväntade livslängden 82,43 år.[5]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Andorras historia

Efter slaget vid Poitiers år 732 kunde frankerna gå söderut, varvid de under Karl den store efter år 795 erövrade territorium mellan floden Ebro och Barcelona, Spanska Mark. Efter 865 delades området upp i flera grevskap. Enligt traditionen erhöll biskopen av Urgel Andorra av den frankiske kungen Ludvig den fromme år 819. År 1278 fick biskopen dela området med greven av FoixPyrenéernas norra sida. År 1607 övergick grevens rättigheter till den franske kungen, då Henrik IV av Frankrike.

År 1933 hölls det första allmänna valet, emellertid med begränsad rösträtt. Sedan 1993 har Frankrikes president och biskopen av Urgel endast formella uppgifter. Samma år blev Andorra medlem av FN och Europarådet. Med den nya författningen från 1993 leds Andorra av ett parlament, generalrådet, som utser regeringen.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Andorraner utgör en minoritet i sitt eget land, enbart 33 % av invånarna är av andorranskt ursprung. Den största gruppen utomandorraner är spanjorer, som utgör 43 % av befolkningen. Även portugiser (11 %) och fransmän (7 %) utgör minoriteter i landet. Resterande tillhör andra nationaliteter.

Det enda officiella språket är katalanska, som talas i de katalanska områdena i närheten, exempelvis den spanska autonoma regionen Katalonien, med vilken Andorra delar många andra kulturella drag. Även om katalanska är enda officiella språket talas dessutom franska, occitanska, portugisiska och spanska i landet.

Romersk katolicism är den största religionen. Dess ställning regleras i artikel 11 i Andorras konstitution, där det stadgas att kyrkan är fri att utöva sin verksamhet, och att dess traditionsvunna samverkan med staten erkänns. Även romersk-katolska kyrkans lagar erkänns i konstitutionen.[6]

Befolkningen i Andorra har den högsta medellivslängden i världen. Den sammanvägda genomsnittliga åldern för män och kvinnor vid dödsfallet är 83,51 år (Sverige 80,51 år). Även medelåldern är mycket hög, 58 år (Sverige 50 år).[7]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Karta över Andorra.

Andorra ligger i östra Pyrenéerna, och består därför främst av ojämn bergsterräng, och landet har en medelhöjd över havet på 1 996 meter. Högsta punkten är Coma Pedrosa på 2 946 meters höjd. Den bergiga terrängen genomskärs av tre smala dalar, som i Y-form kombineras i Valira-floden, som vid Andorras lägsta punkt, 870 meter över havet, fortsätter in i Spanien.

Andorra har ett tempererat klimat, snarlikt med landets grannar, men dess högre altitud gör att snö är något vanligare under vintern, och att somrarna är något kyligare.

Med en yta på 468 km² är det ett av världens minsta länder.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Andorra är ett parlamentariskt samfurstendöme. Statschefsämbetet tillkommer den spanske medfursten, Biskopen av Urgel, och den franske medfursten, Frankrikes president, som övertagit medfursteskapet efter kungen av Frankrike som greve av Foix. Regeringsmakten utövas av en parlamentariskt vald regeringschef (Cap de Govern) med sina ministrar. Idag (2104) är Antoni Marti från Andorras demokratiska parti regeringschef. Den lagstiftande och finansiella makten utövas av Andorras parlament, Consell General.

Parti Valresultat 2011
% Ledamöter
Demócratas por Andorra (Andorras demokratiska parti) 55,1 20
Partido Socialdemócrata de Andorra (Andorras socialdemokratiska parti) 34,8 6
Unió Laurediana (Lauredianska unionen) 10,0 2

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Andorras administrativa indelning består av sju administrativa enheter parròquies, (katalanska).

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Vy från Andorra la Vella mot Escaldes-Engordany.

Andorra har en blygsam ekonomi där 80 % av landets BNP kommer från turism, men har trots det en BNP per invånare som är högre än flera andra europeiska länder som Frankrike och Spanien (år 2007). Ungefär nio miljoner turister besöker varje år landet, attraherade av bland annat landets skattefria status och dess anläggningar för både sommar- och vinterturism. Andorras konkurrensfördelar har på senare år urholkats, eftersom Frankrikes och Spaniens ekonomier har öppnats och erbjuder ett större urval av varor och har minskat sina tullar.

Banksektorn, som har karaktären av skatteparadis, bidrar också till ekonomin. Jordbruksproduktionen är begränsad. Enbart 2 % av landet är odlingsbart, och det mesta av maten måste importeras. I landet förekommer även fåruppfödning och tillverkning av cigaretter, cigarrer och möbler.

Andorra är inte medlem i EU, men åtnjuter genom avtal ett speciellt förhållande gentemot EU. Exempelvis har landet samma förmåner som EU-medlemmar vad gäller varuhandel (inga tullar utom för jordbruksprodukter). Andorra saknar egen valuta och använde tidigare både spanska pesetas och franska franc, men har numera euro som valuta. Andorra tillverkar inte egna euromynt, men i oktober 2004 inleddes förhandlingar som kan leda till att Andorra i framtiden kan göra även detta. Andorras naturresurser är vattenkraft, mineralvatten, timmer, järnmalm och bly.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Även franska talas allmänt.
  2. ^ [a b] (PDF) Utrikes namnbok: Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska (9., rev. uppl.). Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2013. Sid. 65. http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/41146 
  3. ^ CIA: The World Factbook 2014 (siffror från juli 2014) läst 2015-01-20
  4. ^ ”Human Development Report 2013” (på engelska). Förenta nationerna. 2013. http://issuu.com/undp/docs/hdr_2013_en?mode=window. Läst 2013-04-04. 
  5. ^ ”COUNTRY COMPARISON :: LIFE EXPECTANCY AT BIRTH” (på engelska). World Fact Book. CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html. Läst 2011-03-10. 
  6. ^ http://www.andorramania.com/constit_gb.htm
  7. ^ ”The World Factbook”. https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2102rank.html. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]