Andres Serrano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Andres Serrano, född 15 augusti 1950 i New York, är en amerikansk fotograf och konstnär. Olika kroppsvätskor, som urin, blod och sperma, är återkommande motiv i Serranos fotografier.

Uppmärksammade utställningar[redigera | redigera wikitext]

Han är bland annat känd för det kontroversiella konstverket Piss Christ, ett fotografi av ett krucifix nersänkt i konstnärens eget urin. Till andra kända verk hör Blood and Semen III och Piss and Blood, vilka användes på skivomslagen till Metallicas album Load respektive ReLoad.

Under hösten 2007 ställdes Serranos bildsvit A History of Sex ut på Kulturen i Lund (vernissage ägde rum 23 september). Den 5 oktober vandaliserades utställningen av en grupp yngre män som själva identifierade sig som nationalsocialister (enligt ett flygblad som de spred på platsen för dådet samt en senare publicerad redogörelse), vilket ledde till att utställningen delvis fick stängas för en tid. Vandalerna såg sin aktion som en protest mot den "dekadens" och de "perversioner" som de menade leder till "degenereringen av vår svenska kultur" och som ett försvar för "den sunda svenska kultur som depraverade hjärnor gör allt de kan för att byta ut mot dessa avskyvärda perversioner".