Anglo-egyptiska Sudan

Från Wikipedia
Anglo-egyptiska Sudan
السودان الأنجلو مصري (arabiska)
Anglo-Egyptian Sudan (engelska)

1899–1956
Flagga generalguvernörens flagga
Huvudstad Khartoum
Största stad Khartoum
Språk Arabiska, Engelska
Statsskick kondominat
Bildades 19 juni 1899
 – bildades genom erövring
 – bildades ur Mahdisternas Sudan
Upphörde 1 januari 1956
 – upphörde genom Sudans självständighet
 – uppgick i Sudan
Areal 139,426 km² (1841)
Valuta egyptiska pund
Idag del av Egypten Egypten
Libyen Libyen
Sudan Sudan
Sydsudan Sydsudan
Karta över Anglo-egypytiska Sudan.

Anglo-egyptiska Sudan (arabiska: السودان الأنجلو مصرر) var namnet på Sudan mellan 1899 och 1956, då det var ett kondominat styrt av Storbritannien och Egypten. Det var beläget i Nordafrika direkt söder om Egypten. Det delade gräns med italienska östafrika och Röda havet i öst, Franska Ekvatorialafrika i väster och förlängdes i söder till de norra gränserna av Kenya, Uganda och belgiska Kongo.

Sudan var kontrollerat av Egypten som var ett brittiskt protektorat med en osmansk vicekung. 1882 gjorde mahdisterna uppror i Sudan och tog makten samt utropade en egen stat. Egypten och Storbritannien gick gemensamt till anfall mot mahdistregimen och återtog kontrollen över landet 1898.[1] Enligt en konvention den 19 juni 1899 bildades det nya kondominatet Anglo-egypytiska Sudan.

Landet leddes av en generalguvernör som tillsattes av egyptierna efter britternas godkännande, men styrdes i verkligheten som en brittisk koloni med huvudstaden i Khartoum. Fram till självständigheten 1956 administrerades Sudan av britterna som två separata enheter – det islamiska norra och det kristna södra territoriet. Under den tiden använde landet både den egyptiska och brittiska flaggan.

De viktigaste produkterna i kolonin var gummi arabicum och bomull. Invånarantalet var över 6 miljoner människor och området täckte uppskattat 2 512 288 km².

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göran Börge (20 september 2004). ”Slaveriet har satt djupa spår i Darfur” (på engelska). Svenska dagbladet. http://www.svd.se/slaveriet-har-satt-djupa-spar-i-darfur. Läst 14 februari 2016.