Anna Sewell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anna Sewell.

Anna Sewell, född 30 mars 1820 i Great Yarmouth, Norfolk, död 25 april 1878, brittisk författare.

Vid 14 års ålder bröt hon ankeln och fick dålig läkarbehandling; detta tillsammans med en ledsjukdom ledde till att hon under större delen av sitt liv var oförmögen att använda sina ben och fötter; därav invalidiserad blev hennes enda sätt att förflytta sig med häst och vagn. Hon började då älska hästar men insåg att många hästar behandlades illa av sina ägare.

1871 fick hon veta av en läkare att hon endast hade arton månader kvar att leva. Hon började då skriva sitt första och enda publicerade verk, romanen Black Beauty, 1877 (på svenska med titeln Vackra Svarten 1891), som handlar om en hästs livsöde. Hon levde i ytterligare sju år efter dödsdomen, men var mot slutet så svag att hon endast kunde skriva några rader åt gången, och hennes mor hjälpte henne med renskrivningen.

Sewell avled endast ett par månader efter det att romanen publicerats, och fick därför aldrig uppleva dess stora framgång.

Romanen betraktas idag som en barnbok men skrevs ursprungligen för att uppmana människor att behandla hästar med kärlek och förståelse.

Även hennes mor, Mary Wright Sewell (1797-1884) var en populär barnboksförfattare.