Anne-Marie Lindgren

Från Wikipedia
Anne-Marie Lindgren, fotograferad vid Norra Bantorget i Stockholm, augusti 2014.
Anne-Marie Lindgren inviger minnesmärket över Agda ÖstlundUpplandsgatan 61 i Stockholm.

Anne-Marie Christina Lindgren, född 17 juli 1943 i Norrköping, är en svensk socialdemokratisk författare och ideolog, fram till sin pensionering våren 2012 verksam som utredningschef vid Arbetarrörelsens Tankesmedja.[1]

Lindgren har kallats Socialdemokraternas informella chefideolog.[2]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Anne-Marie Lindgren var tidigare sambo med Erik Åsbrink[3] och är mor till Marika Lindgren Åsbrink.

Studier[redigera | redigera wikitext]

Lindgren studerade statskunskap och nationalekonomi.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Via ett studentpolitiskt engagemang rekryterades hon till Utbildningsdepartementet av Ingvar Carlsson när denne var utbildningsminister i regeringen Palme I i början av 1970-talet.[1] Inledningsvis var Lindgren handläggare på departementet men började snart skriva politiska texter. Lindgren är medförfattare till skriften Vad är socialdemokrati? (första utgåvan 1974) tillsammans med Ingvar Carlsson. En femte reviderad och i långa stycken nyskriven upplaga utkom 2007 och trycktes på nytt 2008 med mindre omarbetningar.

Lindgren har senare omväxlande arbetat åt socialdemokratiska politiker i regeringskansliet, bland annat som talskrivare åt Ingvar Carlsson och Olof Palme, och olika socialdemokratiska tidningar, som ledarskribent och redaktör.[1]

Lindgren var chefredaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden 1986–1990 och 1992–1998. Hon var medförfattare till flera av socialdemokraternas partiprogram under 1970-, 1980- och 1990-talen.

Tillsammans med sin dotter Marika Lindgren Åsbrink utgav Lindgren 2007 boken Systrar, kamrater! där nio av arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer porträtteras. De beskriver också hur Kvinnornas Fackförbund bildades, liksom den socialdemokratiska kvinnorörelsens historia.

2009 utkom en uppdaterad version av Lindgrens rapport Ta tillbaka demokratin, som handlar om verkningarna av privatiseringar och konkurrensutsättning i offentlig sektor. Samma år presenterade hon, som huvudförfattare, Arbetarrörelsens Tankesmedjas skattepolitiska utredning, Framtidens skatter för framtidens välfärd.

Under sina sex år som utredningschef i Arbetarrörelsens Tankesmedja skrev Lindgren ett 30-tal rapporter och analyser på politikområden som ekonomi, sysselsättning, utbildning, friskolor, äldreomsorg, privatiseringar, skatter och välfärd. Hon medverkar regelbundet med debattartiklar och analyser i en rad medier och har under flera år på Tankesmedjans hemsida och i dess nyhetsbrev publicerat dagspolitiska kommentarer under vinjetten "Veckans analys".

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Lindgren har skrivit flera böcker och rapporter:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]