Anne Franks dagbok (film, 1959)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Anne Franks dagbok (originaltitel: The Diary of Anne Frank) är en amerikansk långfilm från år 1959. Filmen regisserades av George Stevens och är baserad på Anne Franks dagbok.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig under slutet av andra världskriget, och Holland har ockuperats av nazisterna. Miep Gies hjälper två judiska familjer - Frank och Van Daan - att gömma sig för nazisterna. Dessa två familjer får gömma sig på vinden till ett hus, och de måste göra allt de kan för att undvika att bli upptäckta. De får inte gå ut och inte föra oväsen. Det enda de kan göra är att vänta på att kriget ska ta slut.

Mitt i allt detta sitter Anne Frank och för dagbok, där hon skriver ner allt som händer runt omkring henne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Audrey Hepburn erbjöds rollen som Anne Frank, men hon avböjde av tre anledningar: För det första så hade hon redan accepterat en roll i filmen Blommande djungel, och hon hade inte tid att spela in två filmer samtidigt. För det andra hade Hepburn själv bott i det ockuperade Holland under kriget och sett nazister föra bort judar till koncentrationsläger, så hon visste att filmen skulle väcka obehagliga minnen till liv. För det tredje var Hepburn trettio år gammal år 1959, så hon ansåg sig vara för gammal för att spela en 13-årig flicka.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]